Japānas dienvidrietumu rajonus pirmdien sasniedzis taifūns "Nabi", kas ierindots ceturtajā no piecām iespējamajām kategorijām un spēka ziņā samērojams ar viesuļvētru "Katrīna", kura pagājušajā nedēļā nodarīja milzīgus postījumus ASV Meksikas līča piekrastē.
Japānas dienvidu salās daudzviet traucēta satiksme pa dzelzceļiem un automaģistrālēm, atcelti lidmašīnu un prāmju reisi, pārtrūkusi elektroenerģijas padeve, pārtraukuši darbu vairāki naftas termināļi.

Valsts telekanāls NHK pārraida kadrus, kuros redzams, kā pret Amami salas piekrasti gāžas deviņus metrus augsti viļņi.

Šobrīd "Nabi" virzās uz blīvi apdzīvoto Kjusju salu ar ātrumu 10-15 kilometri stundā un salas piekrasti varētu sasniegt otrdienas rītā, bet jau šobrīd spēcīgs vējš tur atstājis bez elektroenerģijas gandrīz 20 000 mājsaimniecību.

Vēja ātrums viesuļvētras centrā pašlaik sasniedz 45 metrus sekundē, bet var cerēt, ka tas mazliet mazināsies, kad taifūns nonāks virs vēsākiem ūdeņiem. Piektdien "Nabi" uz laiku tika atzīts par augstākās - piektās - kategorijas viesuļvētru, bet vēlāk atkal pavājinājās.

Kā prognozē Japānas meteoroloģijas pārvalde, viesuļvētras lielais spēks un lēnais ātrums, ar kādu tā pārvietojas, liek domāt, ka Japāna cietīs no šīs vētras dienām ilgi un postījumi varētu būt lieli. Paredzams, ka taifūns skars arī Korejas austrumu piekrasti.

Svētdienas vakarā viesuļvētras nestās spēcīgās lietusgāzes galvaspilsētā Tokijā jau izraisīja plūdus, kuros applūda vairāk nekā 500 mājas un noslīka viens cilvēks. Vēl vienu cilvēku nospēra zibens. Uz laiku pārtrūka elektroenerģijas padeve aptuveni 7 000 mājsaimniecību

Taifūns "Nabi", kas tulkojumā no korejiešu valodas nozīmē "Taurenītis", ir četrpadsmitā šīs sezonas viesuļvētra, kam dots vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!