Foto: Reuters/Scanpix
Japānas finanšu ministrs 54 gadus vecais Josihiko Noda pirmdien tika ievēlēts par valdošās kreisi centriskās Japānas Demokrātiskās partijas vadītāju, līdz ar to otrdien 30. augustā parlaments viņu apstirpinās arī par Japānas premjerministru, informē raidsabiedrība BBC.

Noda aizstās premjeru Naoto Kanu, kurš pēc ilgstoša sabiedrības spiediena, atkāpās no amata piektdien.

Cīņā par augsto amatu otrajā vēlešanu kārtā Noda ar 215 delegātu balsīm, pārspēja tirdzniecības un rūpniecības ministru Banri Kaiedu, kuru atbalstīja 177 partijas parlamenta deputāti.

Pirms vēlēšanām lielāko sabiedrības atbalstu baudījušais bijušais ārlietu ministrs Seidzi Maehara bija spiests izstāties jau pirmajā vēlēšanu kārtā.

Jauno premjeru sagaida saspringta darba kārtība. Valsts jāatjauno pēc 11. marta postošās zemestrīces un cunami, kā arī jānovērš radioaktivitātes piesārņojuma sekas pēc "Fukušima - 1" AES avārijas. Tās iespaidā savas mājas bija spiesti pamest vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Viens no nākamā valdības vadītāja plāniem ir celt nodokļus, pirmām kārtām, dubultot tirdzniecības nodokli, kura likme šobrīd ir 5 %.

Jau vēstīts, ka līdzšinējā premjera Kana popularitāte ir pastāvīgi samazinājusies kopš dabas katastrofas un sekojošās avārijas "Fukušima - 1" AES.  Viņa darbību atbalstīja tikai 15 % valsts iedzīvotāju.

Kā ziņots, Japānā 11.martā notika 9,0 balles spēcīga zemestrīce. Tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1″ reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes. TEPCO atzinusi, ka pirmajā energoblokā kodoldegvielas stieņi ir pilnībā izkusuši un nogrimuši reaktorā iesūknētajā ūdenī, savukārt vēl divos reaktoros situācija ir neskaidra.

"Fukušima - 1" AES avārija lika evakuēt vairāk nekā 200 000 cilvēkus no 30 kilometru zonas ap staciju.

Pēc lielās zemestrīces reģistrēti vairāki desmiti p[ecgrūdienu, no kuriem spēcīgākie pārsnieda sešas balles


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!