Foto: Reuters/Scanpix
Pēc Japānu smagi skārušās zemestrīces un cunami notikusī radiācijas noplūde no avarējušās atomelektrostacijas "Fukušima – 1" radījusi privātuzņēmējiem milzīgus zaudējumus, kas var kļūt par pamatu tiesu darbiem par to piedziņu, atsaucoties uz Japānas laikrakstu "Mainiti" ziņo ārvalstu masu mediji.

Atbildību par notikušo avāriju uzņēmusies energokompānija Tokyo Electric Power Co.", pret kuru varētu vērsties uzņēmēji.

Japānas laikraksts atgādina, ka pēc "Tokai – 1" AES avārijas 1999.gadā tiesas saņēmušas 8000 pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu, tiesvdība ilgusi 11 gadus un kompensācijām atvēlēti 15 miljardi jenu (aptuveni 921 miljons latu), laikrakstu citē "Ria Novosti"

Jau iepriekš Japānas amatpersonas atzinušas, ka, ņemot vērā "Fukušima – 1" avārijas mērogu, ja energokompānija nespēs pati kompensēt zaudējumus, valsts būs gatava sniegt finanšu palīdzību.

Jau ziņots, ka Fukušimas AES operators ceturtdien no rīta atļāva inženieriem atsākt darbus trešajā reaktorā, jo pēc trešdienas noplūdes tā nav turpinājusies un radioaktivitātes līmenis šai vietā nav paaugstinājies.

Vēlāk gan strādnieki tika atsaukti no darba reaktorā dēļ paaugstinātas radiācijas devas saņemšanas un tika nogādāti slimnīcā.

Pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās.

Ceturtdien ceturtā energobloka apkārtnē tika reģistrēts paaugstināts radiācijas fons – no 3,7 līdz četriem mikrozīvertiem stundā. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā, Fukušimas dzeramajā ūdenī un šajā reģionā ražotahos pārtikas produktos, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai. Radiācija pirmdien konstatēta arī jūrā atomelektrostacijas apkārtnē.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk kā 200 000 cilvēku un noteikta slēgtā zona 30 kilometru rādiusā. Tāpat aizliegti lidojumi virs avarējušās AES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!