Foto: AFP/Scanpix

Jau drīz Japānā liftus varētu sākt aprīkot ar tualetēm un dzeramo ūdeni, kas būtu pieejami avārijas situācijās, vēsta portāls "Tribune". Šāds lēmums pieņemts trešdien pēc valsts un liftu ražotāju asociācijas pārstāvju tikšanās.

Valsts atbildīgās iestādes paredz, ka nākamā lielā zemestrīce liftos varētu iesprostot līdz pat 17 000 cilvēku. Jau sestdien notikušās 7,8 baļļu stiprās zemestrīces laikā liftos tika iesprostoti vairāki desmiti cilvēku.

Kopumā zemestrīces dēļ apstājās aptuveni 19 000 liftu, taču lielākā daļa no tiem apstājās tuvākajā stāvā un atvēra durvis, bet tikai daži desmiti - starp stāviem.

Infrastruktūras ministrijas pārstāvji norāda, ka tualetes varētu sastāvēt no salokāma kartona, kurā būtu absorbējošs materiāls vai ūdensdrošs maisiņš. Tāpat jau līdz šim daudzos jaunākos liftos bija ierīkotas nelielas sēdvietas vecākiem cilvēkiem, kuras iespējams aprīkot ar kanalizācijas sistēmu.

Japānā, kura atrodas uz četru tektonisko joslu sadursmes zonas, zemestrīces ir biežas. Turklāt, seismologi prognozē, ka tuvāko desmitgadu laikā paredz, ka kāda ļoti spēcīga zemestrīce noteikti notiks arī pašā galvaspilsētā Tokijā.

Kopumā Japānā ir aptuveni 620 000 liftu, no kuriem aptuveni 20% atrodas Tokijā.

Sestdienas zemestrīcē ievainojumus guva 12 cilvēki un tā bija jūtama visā valstī, lai gan tās epicentrs atradās okeānā 900 kilometrus uz dienvidiem no galvaspilsētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!