Japānas dienvidrietumu piekrastē izskaloti 14 vaļi, no kuriem daži jau varētu būt miruši, taču lielā vēja un augsto viļņu dēļ tos nav iespējams glābt.
Tiek uzskatīts, ka izskalotie vaļi ir no kašalotu dzimtas. Tie ir pamanīti klinšainā piekrastē pie Ouras pilsētas, aptuveni 800 kilometru attālumā uz dienvidrietumiem no Tokijas.

"Mēs patiešām nezinām, cik daudzi no tiem ir dzīvi. Izskatās, ka četri vai pieci vairāk nekustas, un pārējie kļūst aizvien vājāki," sacīja policijas pārstāvis.

Kāda cita amatpersona pauda bažas, ka miruši varētu būt jau septiņi vaļi, kas ir astoņus līdz 10 metrus gari. "Mēs vēlamies tos nogādāt dziļākā ūdeni, bet pašlaik viļņi ir trīs līdz četrus metrus augsti, līdz ar to mēs neko nevaram izdarīt," viņš piebilda.

Vietējās televīzijas pārraidē redzams, ka vaļi lielajos viļņos tiek dauzīti pret klintīm, ūdenim ap viņiem krāsojoties sarkanam. Daži no tiem redzami izšļācam ūdeni un vāji kustinot astes, informēja aģentūra "Kyodo".

Policijas pārstāvis sacīja, ka vaļu uzraudzīšanai visu nakti norīkoti ugunsdzēsēji, kas milzīgos dzīvniekus arī aplaistīs ar ūdeni, cenšoties glābt to dzīvības. "Vienīgais, ko mēs varam darīt, ir gaidīt kamēr aprimst viļņi," viņš piebilda.

Japāna mēdz nomedīt dažus vaļus gadā "zinātniskiem pētījumiem", taču pēdējā laikā ir bijuši vairāki gadījumi, kad piekrastes pilsētas ir uzsākušas pilna mēroga glābšanas operācijas piekrastē izskalotajiem vaļiem.

Zinātnieki nespēja izskaidrot, kāpēc piekrastē izskalots tik daudz vaļu, taču minēja, ka tajā varētu būt vainojams spēcīgais vējš un lielie viļņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!