Foto: Sputnik/Scanpix

Japānas premjerministrs Sindzo Abe sestdien aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu sākt "jaunu laikmetu" abu valstu attiecībās, kuras sarežģī kopš Otrā pasaules kara nenoregulētais teritoriālais strīds.

"Pieliksim punktu šai nenormālajai situācijai, kas turpinās 70 gadus, un sāksim kopā būvēt jaunu laikmetu Krievijas-Japānas attiecībās, kas turpināsies nākamos 70 gadus," runājot Vladivostokā Austrumu ekonomikas foruma plenārsēdē, sacīja premjers.

Viņš arī ierosināja ik gadu Vladivostokā rīkot Krievijas un Japānas valstu vadītāju tikšanos, lai runāto par to, kā noris kopīgie sadarbības projekti.

Šobrīd pār Maskavas un Tokijas attiecībām ēnu met teritoriālās domstarpības, kas ir Otrā pasaules kara mantojums.

1945. gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855. gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma. Šīs domstarpības joprojām kavē robežas noteikšanu un miera līguma noslēgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!