Foto: AP/Scanpix/LETA
Japānas premjers Fumio Kišida paziņojis, ka neapmeklēs Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, taču nav skaidrs, vai viņa valsts pievienosies ASV aizsāktajai spēļu diplomātiskā boikota kustībai, raksta "The Guardian".

Ceturtdien, uzrunājot parlamentu, Kišida sacīja: "Šobrīd es neplānoju apmeklēt [olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju" un neprecizēja, vai Japāna uz pasākumu sūtīs kādas amatpersonas.

Vairākas Rietumu valstis, tostarp ASV un Lielbritānija pieteikušas diplomātisko boikotu Pekinas olimpiskajām spēlēm. Šīs valstis uz Ķīnu nesūtīs augsta ranga amatpersonas, taču sportisti tajās startēs tik un tā.

Ķīna kritizējusi diplomātisko boikotu pieteikušo valstu rīcību, nosaucot to par nostāšanos politiskā pozā un solot, ka tās samaksās par šo lēmumu.

Šobrīd nav skaidrs, vai Japāna arī pieteiks diplomātisko boikotu vai arī tomēr sūtīs delegātus uz Pekinu. Japānai ir ciešas ekonomiskās saites ar Ķīnu, kas ir tās lielākais tirdzniecības partneris, un tā, visdrīzāk, nevēlēsies sadusmot Pekinu pirms abu valstu diplomātisko attiecību normalizācijas 50. gadadienas, kas gaidāma nākamajā gadā, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!