Foto: Shutterstock

Vienu no Japānas vadošajām reklāmas aģentūrām "Dentsu" apsūdz par darbinieces novešanu līdz pašnāvībai, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Dentsu" apsūdz par darba likuma neievērošanu. Apsūdzības saistītas ar 24 gadus vecās Matsuri Takahaši izdarīto pašnāvību 2015. gadā. Sievietes draugi norādīja, ka viņa uzņēmumā strādājusi mazāk nekā gadu, bet nedēļā varējusi izbrīvēt vien 10 stundas miegam.

Pārstrādāšanās izraisīta nāve Japānā ir bieža parādība, norāda BBC. Valstī tam pat ir radīts termins - "karoshi".

Īsi pirms pašnāvības izdarīšanas Takahaši mēnesī nostrādāja 100 virsstundas. Pirmsnāves vēstulē sieviete rakstīja: "Kāpēc lietām jābūt tik sarežģītām?"

Laikraksts "Asahi Shimbun" vēsta, ka "Dentsu" apsūdz par nelegālu virsstundu piemērošanu. Prokurori vēlas, lai uzņēmumam piespriestu naudas sodu, kas izmeklēšanu izbeigtu. Lieta ir vērsta pret uzņēmumu kā juridisko personu. Nevienai fiziskajai personai apsūdzības nav izvirzītas.

Tikmēr Takahaši māte paudusi bažas par to, ka nevienam no viņas meitas priekšniekiem nav izvirzītas apsūdzības. Šī lieta atjaunojusi diskusijas par Japānas neparasti ilgajām darba stundām un neapmaksātajām virsstundām, vērtē BBC.

Ik gadu Japānā ir vairāki simti "karoshi" gadījumu. "Dentsu" paziņojis, ka Takahaši pašnāvība ir mudinājusi reklāmas aģentūru veikt vairākas reformas, piemēram, pulksten 22 izslēgt gaismas ofisā, tādējādi mudinot darbiniekus doties mājās. Pērn decembrī no amata atkāpās "Dentsu" izpilddirektors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!