Japānas tiesa trešdien nolēma, ka valdībai ir jāizmaksā 1,06 miljardi jenu (6,9 miljoni latu) 170 bijušajiem būvstrādniekiem un viņu ģimenēm saistībā ar pakļaušanu saskarei ar azbestu.

Tomēr Tokijas apriņķa tiesa noraidīja iesniedzēju prasību, ka par darbinieku veselības problēmām pie atbildības jāsauc arī privātās būvmateriālu kompānijas.

Prasība tika iesniegta 337 to personu vārdā, kas saslima vai nomira no saskares ar azbestu, kas kā izolācijas materiāls plaši tika izmantots pagājušā gadsimta 80.gadu vidū.

Prasības iesniedzēji apsūdzēja valdību un 42 kompānijas par drošības pasākumu negarantēšanu, lai gan bija zināma azbesta kaitīgā ietekme, tostarp tas, ka azbests ir kancerogēna viela.

Sākotnēji tiesā tika prasīta 12 miljardu jenu (78 miljonu latu) liela kompensācija, bet tiesa samazināja prasītāju skaitu, kam izmaksājama kompensācija, un nolēma, ka valdībai ir jāsamaksā 1,06 miljardi jenu.

"Valdības veiktie pasākumi pret azbesta kaitīgo ietekmi nebija pietiekami," Japānas sabiedriskā raidorganizācija NHK citēja galvenā tiesneša Masamicu Siseki teikto.

"Vismaz kopš 1981.gada valdībai vajadzēja dot rīkojumu uzņēmējiem, lai to darbinieki valkā no putekļiem pasargājošas maskas, un vajadzēja noteikt sodu tiem, kas rīkojumu pārkāpj," atzina tiesnesis, piebilstot, ka "šādu pasākumu neveikšana ir ārkārtīgi neracionāla un nelikumīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!