Foto: Reuters/Scanpix
Japānas zemestrīces un cunami martā izraisītās katastrofas Fukušimas 1.atomelektrostacijas (AES) laikā personāls pieļāva kļūdas, teikts pirmdien publiskotajā Japānas valdības ziņojumā.

Ziņojumā teikts, ka Fukušimas 1.AES darbinieki nebija apmācīti rīcībai ārkārtas situācijās, viņi nezināja, kā rīkoties, kad cunami postījumu dēļ pārstāja darboties arī rezerves ģeneratori.

Katastrofas laikā AES personāls kļūdaini aprēķināja, ka avārijas dzesēšanas sistēma strādāja, lai gan patiesībā tā nebija, uzsvērts Japānas valdības ziņojumā.

Jau vēstīts, ka 16.decembrī pilnībā tika apturēti reaktori, pabeidzot tā sauktās aukstās apturēšanas procesu.

Stacijas operatorkompānija TEPCO veica aukstās apturēšanas darbus 1., 2. un 3.reaktorā. Līdz ar to šie redaktori vairs nav bīstami.

11.martā notikušajā 9,0 magnitūdu zemestrīcē un tās izraisītos cunami tika nopietni bojāta    Fukušimas 1.AES reaktoru dzesēšanas sistēma un šo bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes.

Reaktoru aukstā apturēšana ir priekšnosacījums, lai valdība varētu atļaut atgriezties mājās apmēram 80 tūkstošiem iedzīvotāju, kas evakuēti no Fukušimas 1.AES apkaimes 20 kilometru rādiusā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!