Foto: Reuters/Scanpix
Piektdien notikusī 8,9 balles spēcīgā zemestrīce Japānā ir prasījusi vairāku simtu cilvēku dzīvības. Valsts glābšanas dienesti ziņo par vairāk nekā 300 bojāgājušajiem Sendai pilsētā, informē raidsabiedrība BBC.

Sendai vārds jau dots šai katastrofai, kas ar pazemes grūdieniem un to izraisītiem cunami viļņiem, nodarījusi lielākos postījumus valstij šajā gadsimtā. Kopējais bojā gājušo skaits varētu pārsniegt 300.

Japānas valdība  lūgusi ārvalstu palīdzību. To jau  piedāvājusi ASV un Krievija, kā arī vairākas Āzijas un Eiropas valstis.

Daudzas valstis izteikušas līdzjūtību Japānas valdībai un tautai, tajā skaitā arī Latvijas valsts augstākās amatpersonas.

Kā ziņots, Japānas ziemeļaustrumu piekrastē reģistrētie 8,9 balles stiprie pazemes grūdieni ir spēcīgākie, kas novēroti Japānā kopš 1871. gada. Stihijas spēks pārspēj līdz šim upuru ziņā traģiskāko zemestrīci, kas 1923. gadā skāra Tokiju un tās apkaimi. Toreiz gāja bojā 140 000 cilvēku.

Zemestrīce izraisījusi avāriju Fukušimas atomelektrostacijā, no tās apkārtnes evakuē iedzīvotājus.

Tokijā izcēlušies 14 lieli ugunsgrēki rūpnieciskos objektos, aizdegušies arī daudzi privātie mājokļi.

Vairāki miljoni mājsaimniecību palikušas bez elektrības. Pārtraukta gaisa satiksme Tokijas Narita un Haneda lidostās. Apturēta metro un piepilsētas vilcienu kustība.

Par līdzīgiem postījumiem un satiksmes problēmām ziņo arī  citas valsts lielās pilsētas Jokohama un Nagoja.

Klusā okeāna Cunami brīdinājumu centrs ASV piederošajās Havaju salās paziņoja, ka brīdinājums par cunami ir spēkā Japānā, Krievijas Tālajos Austrumos un Klusā okeāna Ziemeļmariānu salās. Būt trauksmes gatavībā iespējamu cunami gadījumā tika aicināti iedzīvotāji Guamā, Taivānā, Filipīnās, Indonēzijā un Havaju salās.

Foto galerija

Zemestrīce notika 10 kilometru dziļumā apmēram 125 kilometrus no Japānas austrumu piekrastes un 380 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas.

Zemestrīce spēcīgi sašūpoja augstceltnes Tokijas centrā, un tajās strādājošie izskrēja ārā. Vienā Tokijas augstceltnē izcēlās ugunsgrēks.

Policija un krasta apsardze turpina novērtēt zemestrīces un cunami postījumus.

Šajā rajonā pēdējās dienās notikušas vairākas zemestrīces, tai skaitā 7,3 ballu zemestrīce trešdien.

Krievijā Tālo Austrumu reģionā no Kuriļu salu arhipelāga evakuēti 11 000 cilvēku. Pie Šikotanas salas novērota jūras līmeņa celšanās un ledus kustība. Fiksēts pirmais cunami vilnis, kas nav pārsniedzis viena metra augstumu.

Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija iesaka reģiona iedzīvotājiem Kuriļu salās un Sahalīnā meklēt patvērumu augstienēs.



Live Broadcast by Ustream.TV

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!