Japānas zinātnieki radījuši ģenētiski modificētas peles, kas nebaidās no kaķiem.
Tokijas Universitātes profesors Ko Kobajakava radījis peles mutantus, kuras zaudējušas dabiskās bailes no kaķiem.

Tā vietā, lai aizbēgtu vai sastingtu, ieraugot savu kaķu dzimtas ienaidnieku, peles kaķus ostīja un pat spēlējās ar tiem, nemaz nenojaušot potenciālās briesmas.

Kobajakava pelēm "atslēdza" ožas receptorus - smadzeņu daļu, kas nodod informāciju par smaržām - kas parasti, sajūtot tuvumā kaķi, pelēm izraisa paniku.

Eksperimentos ar studentu kaķiem ģenētiski modificētie grauzēji uzvedās kā parasti - ošņāja un rotaļājās ar savu likteni, it kā dabā kaķi būtu peļu labākie draugi.

"Peles baidās no kaķiem, jo tām dabiski noteikts baidīties, sajūtot plēsoņu smaržu. Tādējādi, atbrīvojoties no īpašajiem smaržu uztveršanas receptoriem, peles nekad nebaidīsies no kaķiem," viņš norādīja.

Šis pētījums pierāda starp zinātniekiem sen valdošo uzskatu, ka bailes dzīvniekos ir saistītas ar to aso ožu.

"Pielietojot šo teoriju citiem zīdītājiem, mēs, iespējams, varēsim radīt citus dzīvniekus, kas nebaidīsies no saviem dabiskajiem ienaidniekiem," viņš piebilda.

Peļu bezbailība vēl nenozīmē, ka arī kaķi ir gatavi veidot draudzību ar savu medījumu. Viens no kaķiem, kuru izmantoja eksperimentā, tika izvēlēts īpaši paklausīgās dabas dēļ.

Tomēr, pēc zinātnieku teiktā, kaķiem ieņaudoties, pat modificētās peles bailēs sastinga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!