Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japānas Aizsardzības ministrija atklājusi plānus neapdzīvotajā Magešimas salā būvēt Japānas Pašaizsardzības spēku bāzi, kā arī treniņu poligonu ASV lidmašīnu bāzeskuģa lidaparātiem, raksta militāro ziņu portāls "Janes".

Magešimā tiks izbūvēti divi skrejceļi - 2,45 un 1,83 kilometrus gari –, degvielas glabāšanas un uzpildes ēka, munīcijas glabātuve, angārs un vairākas ostas. ASV medijs CNN plānoto bāzi jau nodēvējis par nenogremdējamu ASV lidmašīnu bāzeskuģi, kas varētu būt izmantojams karadarbībā Āzijā.

Atklātā informācija liecina, ka jaunajā bāzē pastāvīgi uzturēsies 150 līdz 200 cilvēku liels personāls. Tas cita starpā nodrošinās bāzeskuģa apkalpes desanta mācību vietu un norisi vienreiz vai divreiz gadā, atzīmē "Janes".

Salā Japānas Pašaizsardzības spēku piloti apgūs pacelšanos un nolaišanos ar saviem pasūtītajiem iznīcinātājiem "F-35B Lightning II", kuri spēj šos manevrus veikt arī vertikāli. Mācības salā notiks arī ar citiem japāņu rīcībā esošajiem lidaparātiem, tostarp nesen iegādātajiem "MV-22B Osprey" helikopteriem.

Magešima ir vulkāniska, vien aptuveni astoņus kvadrātkilometrus liela un izteikti plakana sala. Vēsturiski salā sezonāli uzturējās zvejnieku kopienas, kuras evakuējās Otrā pasaules kara laikā. Savukārt 50. gados valdība uzsāka rekolonizācijas programmu, kuras ietvaros salu brīdi apdzīvoja pat nepilni 600 cilvēku. Galvenokārt sliktās augsnes un dārgās loģistikas dēļ programma gan nebija ekonomiski veiksmīga, un 1980. gadā salu pameta pēdējais iedzīvotājs.

Kopš tā laika izskanējuši dažādi salas attīstīšanas plāni, kuri nav piepildījušies. Pērn novembrī Japānas valdība salu iegādājās no nekustamo īpašumu attīstītāja "Taston Airport" par līdzekļiem aptuveni 127 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!