Foto: AFP/Scanpix
Japānas divas lielākās aviokompānijas piektdien paziņoja, ka tās maina dažu reisu maršrutus saistībā ar Ziemeļkorejas plāniem šomēnes palaist raķeti ar satelītu.

Lidsabiedrības "All Nippon Airways" (ANA) un "Japan Airlines" (JAL) pavēstīja, ka no 8. līdz 25.februārim, kas ir Phenjanas paziņotais laika ietvars raķetes palaišanai, tās novirzīs lidmašīnas, kuras mēdz lidot virs ūdeņiem Filipīnu tuvumā, kur ir gaidāma šīs raķetes daļu un atlūzu nokrišana pēc plānotā starta.

Šīs izmaiņas ietekmēs trīs ANA reisus - no Tokijas Hanedas lidostas uz Manilu, no Manilas uz Tokijas Naritas starptautisko lidostu, un no Džakartas uz Naritas lidostu, paziņoja šī aviokompānija.

JAL informēja, ka tiks novirzīti divi tās reisi – no Džakartas uz Naritas lidostu un no Naritas lidostas uz Manilu. Ir arī gaidāms, ka visi šie reisi kavēsies par piecām līdz 10 minūtēm.

ANO noteiktas sankcijas aizliedz Ziemeļkorejai lietot ballistisko raķešu tehnoloģiju, un plānotais starts būtu vēl viens ANO Drošības padomes rezolūciju pārkāpums pēc Phenjanas janvārī veikta ceturtā kodolizmēģinājuma.

Ziemeļkoreja uzstāj, ka tās kosmosa programmai esot tīri zinātnisks raksturs. ASV un tās sabiedrotās, tostarp Dienvidkoreja, gan uzskata, ka Ziemeļkorejas raķešu startu mērķis ir izstrādāt starpkontinentālu ballistisko raķeti, kas varētu sasniegt ASV kontinentālo teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!