Foto: AP/Scanpix
Japānas zinātnieki ir gatavi eksperimentam – pirmajai robota un astronauta sarunai kosmosā, vēsta aģentūra AP.

"Krievija bija pirmā kosmosā, ASV pirmā devās uz Mēnesi, bet mēs vēlamies, lai Japāna ir pirmā, kas kosmosā nosūta robotu-astronautu, kurš spēj sarunāties ar cilvēkiem," trešdien, demonstrējot cilvēkveidīgā robota runas spējas, paziņoja "Kirobo" projekta vadītājs Joričika Nišijima.


"Kirobo" līdzīgi roboti, kas uztur sarunas, varētu palīdzēt astronautiem viņu kosmiskajās misijās, cerību izsaka Tokijas Universitātes asociētais profesors un kompānijas "Robo Garage Co" vadītājs Tomotaka Takahaši.

Viņš skaidro, ka, runājot par robotiem kosmosā, cilvēki parasti iedomājas tādas ierīces, kas dara fizisku darbu. Tomēr labums var būt arī no cilvēkveidīga robota, kurš prot sarunāties, uzskata Takahaši.

Ņemot vērā, ka "Kirobo" nav jādara fizisku darbu, tas ir mazāks par vairumu kosmosā sūtīto robotu. Tas sver aptuveni vienu kilogramu un ir 34 centimetrus garš.

"Kirobo" izskatās gandrīz tāpat kā robots "Mirata", kurš nav paredzēts darbam kosmosā, bet ir spējīgs mācīties no sarunām, apraksta AP.

Kosmiskā robota prezentācijas laikā projekta ģenerāldirektors Fuminori Kataoka mehāniskajai būtnei jautāja, kāds ir tās sapnis. "Es vēlos radīt nākotni, kurā cilvēki un roboti var dzīvot līdzās un labi satikt," tas atbildēja.

"Kirobo" kosmosā nosūtīt paredzēts 2013. gada 4. augustā, informē aģentūra AP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!