Kāda Krievijas apgabala amatpersona piektdien devusi rīkojumu pārbaudīt visu viņa pārraudzītajā teritorijā dzīvojošo Ziemeļkaukāza izcelsmes personu iespējamo saistību ar teroristiem, izraisot bažas par jau tā izplatītā rasisma uzkurināšanu.
Čečenijas karš un teroristu uzbrukumi visā Krievijā rosinājuši neuzticību pret cilvēkiem ar tumšāku ādas krāsu, kas cēlušies no Krievijas austrumu reģioniem, un viņi bieži kļūst par policijas pārbaužu objektiem.

Taču Jaroslavļas apgabala ģenerālprokurora Mihaila Zaļepuhina izteikumi atspoguļo daudz dziļāku neuzticību nekā tā, kuru parasti pauž Krievijas amatpersonas. Jaroslavļas apgabals ziemeļaustrumos robežojas ar Maskavas apgabalu.

"Starp mums dzīvo profesionāli teroristi," tiekoties ar vietējām amatpersonām paziņoja prokurors. Viņš uzsvēra, ka milicijas "pasu galdu" amatpersonām ir jāstrādā aktīvāk, lai "teroristi" no Ziemeļkaukāza nenokļūtu viņa pārraudzītajā apgabalā.

Krievijā joprojām eksistē pierakstu sistēma, un cilvēkiem, kuri vēlas apmesties uz dzīvi kādā administratīvajā teritorijā, ieceļojot no citas administratīvās teritorijas, jāsaņem varas iestāžu atļauja.

"Viņu meklēšana un savlaicīga izolēšana no sabiedrības ir vienīgais veids, kā izvairīties no šādiem gadījumiem [terora aktiem]," teica prokurors televīzijas kanālā NTV redzamajos kadros. "Aizsardzības pasākumu sastāvdaļa ir nepieciešamība pārbaudīt cilvēkus, kas mūsu apgabalā ieceļojuši no Ziemeļkaukāza, un kontrolēt reģistrācijas likuma ievērošanu."

Daudzi cilvēki, kas citos Krievijas reģionos ieradušies no Ziemeļkaukāza, sastopas ar milicijas ierobežojumiem pierakstoties, tāpēc dzīvo nelegāli.

Viegli pamanāmā atšķirība no citu reģionu iedzīvotājiem bieži viņus padara par rasistisku uzbrukumu upuriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!