Foto: AP/Scanpix

Britu Konservatīvo partijas līderes Terēzas Mejas ceļš uz Lielbritānijas premjera krēslu bija straujš, taču tieši šāda skaidrība ir tas, ko Eiropa vēlējās redzēt pēc "Brexit", raksta "Politico". Vienlaikus medijs atzīst, ka ne Parīzē, ne Berlīnē vai Briselē līksmība trešdien, kad Meja plāno ieņemt aizejošā Deivida Kamerona vietu, nav sagaidāma.

Mejas vārds vairākkārt izskanējis kā mazākais no ļaunumiem, konservatīvajiem spēkiem pārņemot Apvienotās Karalistes valdības vadību. Vienlaikus, viņai stājoties amatā, cerības, ka Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības nenotiks, ir krasi sarukušas. Topošā premjere vēl pirmdienas rītā paziņoja: ""Brexit" nozīmē "Brexit"!"

Līdz ar to sagaidāms, ka jaunā dzelzs lēdija, kā Meja jau vairākkārt nosaukta, salīdzinot viņu ar pēdējo Lielbritānijas premjeri Mārgaritu Tečeri, veidos jaunu politisko ietvaru, kādā Lielbritānija darbosies starptautiskajās attiecībās. Pagaidām gan nav zināms, kurā brīdī tiks iedarbināts 50. pants, un Lielbritānija uzsāks izstāšanos no Eiropas Savienības.

Merkeles līdziniece

Būdama harizmātiska un spēcīga sieviete labākajos gados, viņa nereti tiek pielīdzināta Vācijas kanclerei Angelai Merkelei. Meja tāpat kā Merkele ir dzimusi protestantu mācītāja ģimenē ārpus lielpilsētas.

Viņām abām nav bērnu, bet ir iegūtas lieliskas izglītības. Abas dievina garākas pastaigas un gatavošanu saviem jau sen apprecētajiem vīriem. Kā viena, tā otra mīl smalki pajokot un neuzticas medijiem.

Abas augstos parasti vīriešu ieņemtos amatos konservatīvajās partijās nokļuvušas salīdzinoši lielā vecumā. Tāpat politikā dāmas ietur pragmatisku skatījumu, ideoloģiju atbīdot otrajā plānā.

Francija un Vācija rūpīgi izvēlēsies kārtis

Eiropas Savienības vadošās valstis Franciju un Vāciju ar Lielbritāniju saista milzīgs tirgus, kura dēļ britu atstāšana vienotā ekonomiskā tīklā vēl tiks apskatīta no visiem iespējamajiem scenārijiem.

Savukārt, lai klusinātu labējās politiskās grupas savās mājās, abas lielvalstis ir ieinteresētas britu ciešanās. "Politico" gan norāda, ka, lai tas notiktu, nekas vairs nav jādara - referenduma rezultāti jau paši par sevi ir saduļķojuši britu ekonomiku un politiku, daudzus atbaidot ko līdzīgu rīkot arī citur. Turklāt, ekonomiski Parīze varētu pat vinnēt, pārvilinot daļu Londonas biznesa vides pie sevis.

Vienlaikus pārāk liela jūsmošana par Lielbritānijas nedienām nav sagaidāma, jo kā Vācija, tā Francija apzinās tās kaitīgo ietekmi. ES ir ieinteresēta ar Meju slēgt izdevīgu turpmākās sadarbības līgumu, jo viņas sekotājs varētu būt vēl neprognozējamāks. Savukārt nevadāmu "Brexit" iznākumu nevēlas neviens.

Meja pagaidām ir nepazīstama

Mejas lielākais šķērslis ir viņas neatpazīstamība politikas augstākajos slāņos. Lielbritānijas Iekšlietu ministres amatā viņai nav bijusi nekāda saskarsme ar starptautiskajiem spēlētājiem, piemēram, Olandu vai Merkeli.

Galvenais aspekts, kas par viņu izskanējis, ir stingrā un no Merkeles diametrāli pretējā nostāja migrācijas jautājumos. Tajos viņai gan bijušas pārrunas ar tagadējo Francijas premjeru Manuelu Valsu, kurš agrāk ieņēma iekšlietu ministra amatu.

Daži fakti, kas raksturo Meju:

  • Pirms ienākšanas politikā 1997. gadā Meja Oksfordā ieguva grādu ģeogrāfijā un strādāja "Bank of England".
  • Ar vīru un vēlāko investīciju baņķieri Filipu Meju viņu studiju gados diskotēkā iepazīstināja Bēnazīra Bhuto, kura vēlāk divkārši ieņēma Pakistānas premjerministra amatu un 2007. gadā tika noslepkavota.
  • Viņa reiz piedalījās debatēs, aizstāvot viedokli, ka "sekss ir lielisks, bet panākumi ir lieliskāki".
  • Viņas ministrēšanas laiks bijis ilgs un mierīgs, taču to pabojājis tikai viens aspekts - Konservatīvo partijas solījums samazināt migrāciju zem 100 000 cilvēkiem gadā. Tas pērn izgāzās, kad iebraukušo migrantu skaits pacēlās virs 330 000.
  • Savukārt 2013. gadā Meja bija atbildīga par bēdīgi slavenu kampaņu, kurā Londonas ielās parādījās ar saukļiem "Dodies mājup vai sēdi cietumā!" apdrukāti busiņi. Kampaņas rezultātā brīvprātīgi mājās devās tikai viens imigrants.
  • Viņa atbalstīja viendzimumu laulību legalizāciju 2013. gadā, taču 2002. gadā iestājās pret geju tiesībām adoptēt bērnus.
  • Mejas atkarība ir kurpes. Fotogrāfi to zina un ikreiz cenšas noķert, ko politiķe šoreiz uzāvusi kājās.
  • Viņa ļoti sargā savu privāto dzīves pusi, kā dēļ vairākkārt atteikusi dalību televīzijas šovos un neapmeklē parlamenta bārus un kafejnīcas, kurās žurnālistiem ierasti ir iespēja iegūt neoficiālos viedokļus un fona informāciju.
  • Meja slimo ar diabētu un divreiz dienā injicē sev insulīnu. Viņa atklājusi, ka slimība viņu dažkārt nogurdina, taču nogurums politiķa darbā esot neizbēgams.
  • Meja atbalstīja Deividu Kameronu un Lielbritānijas palikšanu Eiropas Savienībā, taču "Brexit" kampaņas laikā ieturēja nogaidošu pozīciju. Uzsākot kampaņu par premjera krēslu, viņa norādīja, ka respektēs referenduma rezultātus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!