Grieķijai ir nepieciešama dalība eirozonā paziņojis Luks Papadems, kuram ceturtdien valsts prezidents Karolos Papulijs uzticējis veidot jauno ministru kabinetu, informē aģentūra "RIA Novosti".

"Esmu pārliecināts, ka valsts dalība eirozonā ir tās finanšu stabilitātes garantija, " paziņojis Papadems.

Viņš uzskata, ka Grieķijas ekonomikai nepieciešamās reformas būs vieglāk īstenojamas, ja valsts būs vienotās valūtas savienīvas locekle.

"Jaunais kabinets būs pārejas valdība, un tai ir konkrēts uzdevums," norādīja Papadems, paskaidrojot, ka valdībai jārealizē vienošanās ar ES par parādu krīzes noregulējumu.

Jau vēstīts, ka zvērestu jaunās valdības locekļi sniegs piektdien 11. novembrī.

Līdzšinējais premjers Georgs Papandreu trešdien oficiāli paziņoja par savu atkāpšanos. Par nodomu atkāpties viņš pavēstīja jau pirmdien 7. novembrī, lai atvieglotu koalīcijas veidošanu ar opozīciju.

Tešdienas vakarā pie prezidenta Karola Papulija tikās premjerministrs Georgs Papandreu, lielākās opozīcijas partijas "Jaunā demokrātija vadītājs Antonis Samars un nelielās nacionālistu partijas "Tautas pareizticīgais aicinājums" līderis Georgs Karacaferis.

Bija gaidāms, ka pēc šīs tikšanās tiks nosaukts jaunais premjers. Grieķijas plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem politiskajās aprindās, vēstīja, ka jaunais premjers būs pašreizējais parlamenta spīkers Filips Pecalniks no Papandreu vadītās sociālistiskās partijas PASOK. Iepriekš kā iespējamais nākamais premjers tika minēts kādreizējais Grieķijas centrālas bankas prezidents un bijušais Eiropas Centrālās bankas viceprezidents Luks Papadems.

Trešdienas vakarā politiķi neoficiāli teica, ka mēģinājumi vienoties par Pecalnika kandidatūru cietusi neveiksmi, tāpēc līdz ceturtdienas rītam atkal tikšot mēģināts pierunāt Papademu piekrist kļūt par premjeru. Papadems, kurš arī ir PASOK biedrs un pašlaik ir vieslektors Hārvarda universitātē ASV, izvirzot dažādus noteikumus.

Pirms tikšanās pie prezidenta Papandreu trešdien savā pēdējā televīzijas uzrunā tautai valdības vadītāja amatā solīja atbalstu jaunajam nacionālās vienotības ministru kabinetam un premjeram, lai gan nepaziņoja, kurš tas būs.

"Es gribu novēlēt vislielākos panākumus jaunajam premjerministram un jaunajai valdībai. Es atbalstīšu tās centienus, cik vien spēšu," sacīja Papandreu.

Papandreu otrdien aicināja savas valdības ministrus iesniegt atlūgumus, lai atvieglotu jaunā ministru kabineta veidošanas procesu, un pateicās valdības locekļiem par darbu.

Grieķijas politiķu sarunās svētdienas vakarā tika panākta vienošanās par nacionālās vienotības valdības veidošanu. Galvenās politiskās partijas - PASOK un labējā "Jaunā demokrātija" - ir vienojušās par ārkārtas vēlēšanu rīkošanu 19.februārī.

Papandreu iepriekš uzstāja, ka nacionālas vienotības valdība jāveido, lai īstenotu glābšanas plāna nosacījumus, ko pagājušajā mēnesī pēc intensīvām sarunām vienojās Eiropas Savienības (ES) līderi , un Grieķija varētu saņemt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!