Jaunais Hondurasas prezidents Porfirio Lobo atstādinājis Bruņoto spēku apvienotā ģenerālštāba vadītāju, ģenerāli Romero Vaskesu, kurš piedalījies valsts apvērsumā, kā rezultātā tika gāzts līdzšinējais valsts prezidents Manuels Selaja, piektdien vēsta "RIA Novosti".

Vaskesa vietu ieņems cits ģenerālis - Karloss Antonio Kueljars.

Kā oficiālais Vaskesa atstādināšanas iemesls, ko Hondurasā gaidīja jau kopš Lobo inaugurācijas šī gada janvārī, tiek minēta ģenerāļa aiziešana pensijā.

Vaskess ģenerālštāba vadītāja posteni ieņēma 2005. gadā. Pērn jūnijā prezidents Manuels Selaja viņu atstādinājis saistībā ar atteikumu atbalstīt referenduma sarīkošanu par konstitūcijas izmaiņām, kas Selajam nodrošinātu tiesības tikt pārvēlētam uz otro termiņu prezidenta amatā. Hondurasas Augstākā tiesa Vaskesa atlaišanu uzskatīja par nelikumīgu un jūnija beigās izsniedza prezidenta aresta orderi.

Kā vēstīts, Selaja tika gāzts un izraidīts no valsts. Vēlāk viņš atgriezās, lai panāktu savu pārstāvniecību jaunajā Hondurasas valdībā. Taču viņa atbalstītāji tajā netika iekļauti, bet par jauno prezidentu ievēlēts Lobo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!