Statistikas profesors Vello Vensels, kurš aprīļa vidū tika ievēlēts par Igaunijas Bankas prezidentu, negaidīti atteicies no sava amata.
Igaunijas prezidenta preses sekretārs sacīja BNS, ka otrdien Vensels negaidīti paziņojis prezidentam Lennartam Meri un Igaunijas Bankas padomei, ka atstāj savu posteni veselības stāvokļa dēļ.

Igaunijas Bankas padome vērsusies pie Meri ar ierosinājumu atcelt 13.aprīlī pieņemto lēmumu par Vensela apstiprināšanu centrālās bankas vadītāja amatā, ziņo prezidenta kanceleja.

Pamatojoties uz Igaunijas Bankas statūtiem, no piektdienas Igaunijas Bankas prezidenta pienākumus sāks pildīt pašreizējais centrālās bankas viceprezidents Pēters Lehmuss.

Līdzšinējā Igaunijas Bankas prezidenta Vahura Krafta pilnvaras, kuras viņam bija jānodod Venselam, beidzas ceturtdien.

Venselu Igaunijas Bankas prezidenta amatā ievēlēja marta beigās pēc centrālās bankas padomes lēmuma. Par viņu balsoja septiņi no deviņiem bankas padomes locekļiem.

Vensels, kurš ir Tallinas Tehniskās universitātes statistikas profesors, arī pirms diviem gadiem pretendēja uz Igaunijas Bankas prezidenta posteni, tomēr neveiksmīgi.

Igaunijas Bankas padomes loceklis Kalle Jurgensons teica BNS, ka Vensels minējis tikai veselības apsvērumus kā iemeslu savam atteikumam uzņemties centrālās bankas vadītāja amatu un nav nekāda pamata aizdomām par kādu citu cēloni.

Jurgensons norādīja, ka Igaunijas Bankas padome izpildījusi visas noteiktās procedūras, ieceļot Venselu amatā. Arī Vensels iesniedzis visus dokumentus, kas bija nepieciešami viņa apstiprināšanai amatā.

Pēc Jurgensona vārdiem, Vensels vēl nebija devis centrālās bankas padomei tā dēvēto sirdsapziņas zvērestu un deklarāciju par ekonomiskajām interesēm.

Sirdsapziņas zvērests ir dokuments, kas jāparaksta visām augsta ranga Igaunijas amatpersonām pirms stāšanās amatā, apliecinot, ka attiecīgā amatpersona nav sadarbojusies ar tādām ārvalstu represīvajām institūcijām kā VDK.

Centrālās bankas padome bija sīki informēta par Vensela ekonomiskajām interesēm, teica Jurgensons. Pēc viņa domām, arī sirdsapziņas zvērests nebūtu radījis problēmas Venselam, kurš ir "cilvēks ar akadēmisku izglītību".

Igaunijas finansu ministrs Sīms Kallass sacīja BNS, ka premjers Marts Lārs informējis ministrus par Vensela lēmumu atteikties no amata valdības sēdes laikā 25.aprīļa vakarā un šis lēmums valdībai bijis "kā zibens spēriens no skaidrām debesīm".

Kallass teica, ka viņam nav zināmi Vensela atkāpšanās iespējamie iemesli. Kallass piebilda, ka Vensels neesot izskatījies nevesels.

"Ar pārliecību var apgalvot, ka vēl pirms pāris dienām Venselam nebija šāda nodoma, jo viņš gatavojās iesniegt savu viedokli par makroekonomiskajiem jautājumiem Igaunijas Bankas padomei," norādīja Kallass.

"Tas ir viss, ko zinu. Igaunija ir maza valsts un viss kļūs zināms. Tuvākajā nākotnē mēs noteikti uzzināsim, kāds bija [Vensela atkāpšanās patiesais] iemesls," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!