Foto: AFP/Scanpix
Jaunais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens ceturtdien ieradīsies vienas dienas vizītē Kosovā, vēsta „RIA Novosti”.

Rasmusenam ieplānotas tikšanās ar Kosovas prezidentu Fatmiru Sejdiu un premjerministru Hašimu Tači, kā arī Kosovas daudznacionālo miera uzturēšanas spēku komandieri, Itālijas pārstāvi Džuzeppi Emilio Gaju.

Miera uzturēšanas operāciju Kosovā NATO īsteno kopš 1999. gada vasaras. Daudznacionālie spēki KFOR alianses vadībā teritorijā tika ieviesti pēc Serbijas 78 dienu bombardēšanas. NATO iejaucās Kosovas konfliktā, kas sācies 1998. gadā, Kosovas albāņu pusē, kuri mēģināja panākt neatkarību no Serbijas.

Pirms vizītes Rasmusens apstiprināja, ka alianse plāno samazināt KFOR kontingenta skaitu - līdz nākamā gada janvārim miera uzturētāju rindas saruks par 10 000 cilvēku. Pēc NATO informācijas, tas esot saistīts ar drošības situācijas uzlabošanos reģionā. Pašlaik KFOR spēkos valstī dien aptuveni 14 000 karavīru no 25 NATO dalībvalstīm un astoņām alianses partnervalstīm.

KFOR nodarbojas ar atmīnēšanu, rekonstrukciju, nacionālo minoritāšu, kultūras pieminekļu aizsardzību, robežu drošības nodrošināšanu, stratēģiski svarīgo infrastruktūras un administratīvo objektu apsardzi.

Miera uzturētāju klātbūtne pastiprināta nacionālo minoritāšu apdzīvotajos rajonos, galvenokārt, serbu anklāvos Kosovas dienvidos, kā arī teritorijas ziemeļos, kurus apdzīvo pārsvarā serbi un kas tiek uzskatīti par nestabilu zonu.

Kosovas albāņu vadība ar ASV un virknes Eiropas Savienības dalībvalstu atbalstu pasludināja neatkarību 2008. gada 17. februārī. Pašpasludināto valsti līdz šim atzinušas 62 pasaules valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!