Foto: Reuters/Scanpix
Indijas ziemeļu pilsētā Dharamsalā, kur atrodas Tibetas trimdas valdības rezidence, pirmdien stājās amatā jaunais šīs valdības premjerministrs Lobsangs Sangajs.

43 gadus vecais Sangajs, kurš beidzis Hārvarda Universitāti, tika ievēlēts par Tibetas trimdas valdības premjerministru 27.aprīlī. Viņš pirmdien pārņēma šo amatu no 76 gadus vecā tibetiešu garīgā līdera dalailamas un solīja atbrīvot dzimteni no ķīniešu koloniālisma.

Sangajs brīdināja Ķīnu, ka tibetiešu kustība Dharamsalā ir "uz palikšanu" un kļūs arvien spēcīgāka.

Sangajs ir dzimis Indijas ziemeļaustrumu pilsētā Dardžīlingā un nekad nav bijis Tibetā. Viņa ievēlēšana un stāšanās šajā amatā nozīmē svarīgas pārmaiņas tibetiešu trimdas politikā, kur līdz šim dominēja gados vecākas un reliģiozākas personas.

Dalailama martā paziņoja, ka atkāpsies no tibetiešu trimdas kustības politiskā vadītāja amata un nodos savas politiskās pilnvaras jaunievēlētam premjerministram, tomēr saglabās nozīmīgāko garīgā līdera amatu.

Sangajs bija licis saprast, ka pilnībā atbalsta dalailamas viedokli par "vidusceļu", kas nozīmē centienus panākt Tibetas "nozīmīgu autonomiju", nevis neatkarību no Ķīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!