Foto: AP/Scanpix

Nupat demisionējušā Ukrainas premjerministra Arsenija Jaceņuka aizstājējs, iespējams, būs 38 gadus vecais Volodimirs Groismans, kurš ir Ukrainas prezidenta Petro Porošenko sabiedrotais, pirmdien vēsta "Radio Free Europe Radio Liberty".

Vēstīts, ka Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks svētdien paziņojis par demisiju.

"Esmu nolēmis atkāpties no Ukrainas premjerministra amata," televīzijas raidījumā sacīja Jaceņuks.

Viņš teica, ka paziņojums par valdības demisiju parlamentam oficiāli tiks iesniegts otrdien.

Kādā intervijā medijiem marta beigās Groismans sacījis, ka, ja kļūs par premjerministru, viņš "darīs visu, ko sabiedrība no manis sagaida. Tāpat darīšu arī visu, kas pašlaik mūsu valstij ir nepieciešams".

Groismans norādījis, ka, ja kļūs par premjerministru, viņš "netaisās izdabāt pasaules ietekmīgās elites interesēm".

Groismans ir pašreizējais parlamenta spīkers, kā arī bijušais premjera vietnieks reģionālās politikas jautājumos. Tāpat viņš arī ir deputāts no ''Porošenko bloka''. Medijs ziņo, ka Groismans arī palīdzējis koordinēt cilvēku pārvietošanu no separātistu reģioniem. Groismans bija atbildīgs par traģiskā "Malaysia Airlines" reisa MH17 izmeklēšanas lietu.

Ukrainas politisko notikumu analītiķis Anotolijs Oktusjuks norādījis, ka Groismana atlase parlamenta spīkera amatam 2014. gadā bijusi daļa no Porošenko plāna, lai "mazinātu konflikta pakāpi parlamentā", tādējādi ieceļot "lojālu un uzticamu" parlamenta spīkeri.

Medijs ziņo, ka Porošenko uzcēlis arī saldumu rūpnīcu Groismana dzimtajā ciemā.

Jau ziņots, ka Ukrainas valsts prezidenta pārstāvētā parlamenta, Augstākās radas, partija "Porošenko bloks" marta beigās nominējusi parlamenta spīkeru Volodimiru Groismanu premjera amatam, liecina oficiāls partijas paziņojums.

Mediji iepriekš ziņojuši, ka potenciālais Jacaņeka pēctecis varētu būt pašreizējais parlamenta spīkers Volodimirs Groismans.

Tāpat netika izslēgts, ka viena no ticamākajām kandidātēm, kas vajadzības gadījumā varētu aizvietot Jaceņuku, būtu pašreizējā finanšu ministre Natālija Jareško. Izņemot Jareško un Groismanu, kā iespējamie kandidāti tika minēti arī Saakašvili, Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksandrs Turčinovs un Jūlija Timošenko.

Kā vērtē "Financial Times", Groismana izredzes nokļūt amatā apgrūtina piederība Porošenko partijai, kas varētu rosināt neapmierinātību jau tā sašķeltajā Ukrainas parlamenta koalīcijā, turklāt piešķirtu Porošenko teju varas monopolu.

Groismans atšķirībā no Jareško publiskajās debatēs nav noliedzis, ka vēlētos kļūt par premjeru, 10. martā, pēc starptautiskās konferences "Dragon Capital", viņš norādījis, ka lēmums tālāk jāpieņem Jaceņukam.

Jau ziņots, ka Ukrainas parlamentā kopš pērnā gada nogales krietni saasinājušās domstarpības koalīcijā, bet Jūlijas Timošenko vadītā partija "Tēvzeme" koalīciju pat pametusi.

Premjers Jaceņuks, saasinoties viņa domstarpībām ar valsts prezidentu Petro Porešenko, februārī bija spiests izturēt uzticības balsojumu, kurā amatu saglabāja tikai ar nelielu balsu pārsvaru.

Tikmēr valsts Ministru kabinets strādā bez vairākiem ministriem, kuri politisko domstarpību dēļ no saviem amatiem atkāpušies.

Vietējā prese un politiķi notikumus dēvē par politisko haosu un krīzi. Ziņots, ka Jaceņuka valdība ilgstoši tiek kritizēta par nespēju izpildīt starptautisko aizdevēju ieteiktās reformas, kā arī tiek apvainota korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!