Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunajā ASV militārajā palīdzībā Ukrainai iekļautas 200 bruņumašīnas, 11 helikopteri, 18 haubices, 500 "Javelin" raķetes un vairāki simti bezpilota lidaparātu "Switchblade", atklājis ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs.

Jau ziņots, ka Savienotās Valstis trešdien paziņoja par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 800 miljonu ASV dolāru apmērā.

Palīdzība ietvers 11 PSRS ražotos helikopterus "Mi-8" un "Mi-17", 18 155 milimetru haubices un tām nepieciešamo munīciju, 200 ASV ražotos bruņutransportierus "M113", 500 prettanku raķetes "Javelin", 300 bezpilota lidaparātus "Switchblade", desmit artilērijas šāviņu novērošanas radarus "AN/TPQ-36", divus gaisa telpas izlūkošanas radarus "AN/MPQ-64 Sentinel", 100 daudzfunkcionālās bruņumašīnas un mīnas "M18A1 Claymore".

ASV piegādās Ukrainai arī krasta apsardzes kuģu, sprāgstvielas, aizsargtērpus un radioloģiskās, bakterioloģiskās, ķīmiskās un kodolaizsardzības līdzekļus, 30 000 ķiveru un bruņuvestu, vairāk nekā 2000 optisko un lāzera tēmēkļu, kā arī medicīnas preces.

Kērbijs norādīja, ka ASV lēmumu par to, kādus ieročus piegādāt Ukrainai, pieņēmusi kopā ar Kijivu, kas sevišķi prasījusi vidējas un tālas darbības rādiusa artilērijas nodrošināšanu.

Kērbijs sacīja, ka šie ieroči tiks nogādāti Ukrainas armijai valsts austrumos, lai palīdzētu Kijivai apturēt Krievijas karaspēka ofensīvu Donbasā.

11 PSRS ražotie helikopteri sākotnēji bija paredzēti Afganistānas bruņoto spēku stiprināšanai 2021.gada vasarā, taču tie netika piegādāti, jo varu Afganistānā pārņēma talibi.

Kērbijs nevarēja paskaidrot, kā helikopteri tiks nogādāti Ukrainā, bet viņš izteicās, ka tos varētu ar transporta lidmašīnu nogādāt kādā Polijas lidlaukā, no kurienes tos uz Ukrainu nogādās vai nu pa sauszemi, vai arī ukraiņu piloti ar tiem varētu aizlidotu uz lidlauku Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!