Jaunā gripas paveida uzliesmojums Meksikā turpina mazināties, ļaujot dzīvei valstī pamazām atgriezties normālās sliedēs, savukārt Eiropā tiek ziņots par jauniem saslimšanas gadījumiem.

Jaunā A tipa gripas H1N1 paveida jeb sākotnēji tā sauktās cūku gripas saslimšanas gadījumi apstiprināti 24 valstīs, kur inficēti vairāk nekā 2000 cilvēki, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati. No slimības Meksikā miruši 42 cilvēki, bet ASV divi.

Trešdien jauni saslimšanas gadījumi atklāti Polijā un Zviedrijā.

Turkmēr Meksikā slimības uzliesmojums sāk mazināties, ļaujot trešdien valsts iedzīvotājiem atgriezties pie normāla ikdienas dzīves pēc piecu dienu biznesa darbības slēgšanas.

Mehiko pazeminājusi trauksmi un no ceturtdienas bāriem, restorāniem, stadioniem un kinoteātriem atļauts atsākt darbu.

Jaunatklātais vīruss ir A tipa gripas vīrusa H1N1 paveids. Cilvēku H1N1 ir parastā gripa, kas izplatās katru gadu, bet jaunais vīruss ir putnu, cūku un cilvēku H1N1 vīrusu ģenētiska kombinācija. Novērojumi liecina, ka vīrusam ir attīstījusies spēja izplatīties starp cilvēkiem. Parastais cūku vīruss H1N1 izplatās starp cūkām, un tikai ļoti retos gadījumos ar to ir saslimuši cilvēki, kas nekad iepriekš nav nodevuši vīrusu tālāk kādam citam cilvēkam. Jaunais vīruss atklāts cūkām kādā Kanādas fermā, taču dzīvnieki inficējušies no slima saimniecības strādnieka.

Gripas vīrusi izplatās kā pilienu infekcija - ar šķavām, klepu vai netīrām rokām.

Jaunais vīruss uzvedas līdzīgi kā sezonālā gripa, taču mediķi ir neizpratnē, kāpēc no tā Meksikā miruši jauni un veselīgi pieaugušie, kas nav parasta gripas parādība. No sezonālās gripas parasti mirst mazi bērni un pieaugušie vai cilvēki, kuriem jau ir kādas veselības problēmas.

PVO šobrīd ir izsludinājusi piektā līmeņa pandēmija trauksmi. Sestā līmeņa trauksme nozīmētu pilna apmēra pandēmiju.

Ja PVO apstiprinās stabilu slimības izplatību Eiropā, līdzīgi kā Ziemeļamerikā, organizācija varētu izsludināt pandēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!