Foto: stock.xchng
Līdzekļi, kurus cīņai ar klimata izmaiņām jaunattīstības valstīm apsolījusi Eiropas Savienība (ES), ir nenozīmīgi un tikai vairo savstarpējo neuzticību, piektdien paziņoja jaunattīstības valstu pārstāvis Kopenhāgenas sarunās.

"Uzskatu, ka tie (līdzekļi) ne tikai ir nenozīmīgi, tie patiesībā veicina pat vēl lielāku neticību Eiropas līderu nodomiem klimata izmaiņu jautājumā," sacīja Sudānas delegācijas loceklis Lumumba Stanislavs Dia-Pings, kurš pārstāv nabadzīgo valstu apvienību G77 un tā saukto Ķīnas bloku.

Dia-Pings norādīja, ka vienošanās par līdzekļu piešķiršanu, kas piektdien tika panākta ES samitā Briselē, nerisina jautājumu par ilgtermiņa finanšu mehānismu izveidi, lai sniegtu atbalstu jaunattīstības valstīm, kurām draud vislielākās klimata izmaiņu izraisītās briesmas.

"Mūsu viedoklis ir, ka Eiropas līderi rīkojas tā it kā būtu klimata skeptiķi," preses konferences laikā sacīja Sudānas pārstāvis, ES līderus pielīdzinot tiem, kuri apšauba saikni starp tā dēvēto globālo sasilšanu un cilvēka aktivitātēm. "Faktiski viņi saka, ka šī problēma nepastāv, un tāpēc viņi vispār nepiešķir jebkādu finansējumu."

Kā ziņots, ES piektdien apņēmās trīs gadu laikā no 2010. līdz 2012.gadam piešķirt 7,2 miljardu eiro (5,06 miljardu latu), kas tiktu iemaksāti iecerētajā 30 miljardu dolāru lielajā fondā palīdzības sniegšanai nabadzīgajām valstīm cīņai ar klimata izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!