Svazilendas valdība noteikusi piecu gadu seksa aizliegumu jaunietēm, šādi cerot ierobežot HIV un AIDS izplatību šajā Āfrikas karaļvalstī. Par aizliegumu svētdienas vakarā paziņoja Svazilendas jauno sieviešu organizācijas vadītāja Lungile Ndlovu, uzsverot, ka šīs nelielās karalistes vecākie lēmumu uzskata par ļoti pieņemamu.
"Tuvākos piecus gadus jūs nedrīkstēsiet nodarboties ar seksu, sarokoties ar vīriešiem, kā arī valkāt bikses un, lai kurp jūs arī neietu, jums būs jāvalkā vilnas pušķīši," sacīja Ndlovu pēc svinībām, kurās tika atzīmēta Svazilendas karaļa Msvati 33.dzimšanas diena.

Ndlovu nepaskaidroja, no kāda vecuma jaunietēm attieksies šis aizliegums, bet norādīja, ka sievietēm, kuras jau saista ciešas attiecības ar kādu vīrieti, kā arī tām, kuras ir vecākas par 19 gadiem, būs jāvalkā sarkani tērpi ar melniem pušķīšiem, bet jaunavām - zili tērpi ar dzelteniem pušķīšiem.

Organizācijas līderes paziņojums tika uztverts ar skaļiem protesta saucieniem.

Karalis Msvati pagājušajā nedēļā paziņoja par ieceri atjaunot šķīstības tradīciju, lai saglabātu meiteņu nevainību un apkarotu AIDS. Saskaņā ar šo tradīciju meitenēm pie apģērba jānēsā atkarībā no vecuma dažādu krāsu pušķīši, kuru nozīme ir viena: "Nepieskaries man!'

Ikvienam vīrietim, kurš neievēros aizliegumu un pavedinās jaunietes, būs jāmaksā naudassods 1300 emalangenu (91,2 latu) apjomā vai arī jāšķiras no vienas govs.

Pēc Ndlovu teiktā, to, vai jaunietes ievēro aizliegumu, uzraudzīs vecākie, kas joprojām pārvalda daudzas sabiedriskās dzīves jomas Svazilendā.

Svazilendā, kur ir tikai aptuveni viens miljons iedzīvotāju, ar AIDS miruši jau vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!