Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jaunievēlētais Irānas prezidents Ebrahims Raisi paudis, ka atbalsta sarunas par 2015. gadā parakstītās kodolvienošanās atjaunošanu, taču solīja, ka nepieļaus šo sarunu ievilkšanos, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Irānas kodolvienošanos, kuras oficiālo nosaukumu saīsinājumā dēvē par JCPOA, parakstīja 2015. gadā un tā paredzēja, ka apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu, Irāna būtiski ierobežos savu kodolprogrammu. 2018. gadā tobrīdējais ASV prezidents Donalds Tramps atsauca Savienoto Valstu dalību šīs vienošanās ietvaros, atjaunojot sankcijas pret Irānu. Islāma Republika uz to reaģējusi, pārkāpjot JCPOA ietvaros noteiktās saistības attiecībā uz urāna bagātināšanu.

Pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens signalizējis, ka būtu gatavs atjaunot Vašingtonas dalību kodolvienošanās ietvaros, taču tādā gadījumā Irānai vispirms būtu jāatgriežas pie līgumā noteikto saistību ievērošanas. Teherāna gan sagaida, ka pirmo soli spers ASV. Šobrīd notiek sarunas par dažādiem ar JCPOA saistītiem jautājumiem, bet nav skaidrības, vai tās palīdzēs pilnībā atjaunot līguma darbību.

Raisi cita starpā izteicies, ka Irānas ballistisko raķešu programma sarunu ietvaros nav apspriežama.

Izraēlas jaunais premjerministrs Naftali Benets brīdināja pasaules lielvaras "pamosties, pirms atgriezties pie kodolvienošanās". Irāna ir viena no Izraēlas galvenajām pretiniecēm, kas atbalsta pret Izraēlu noskaņotos "Hamas" un "Hezbollah" grupējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!