Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pasaules lielvaras piektdien vienojušās nākamnedēļ Vīnē tikties, lai runātu par Irānas kodollīgumu, un sarunvedējiem būs "atsevišķi kontakti" ar ASV, paziņojusi Eiropas Savienība (ES).

Briseles paziņojumā teikts, ka sarunu dalībnieki tiksies Austrijas galvaspilsētā, "lai skaidri identificētu sankciju atcelšanas un kodollīguma izpildes pasākumus, tostarp ar attiecīgo ekspertu grupu sanāksmēm".

"Koordinators arī intensificēs atsevišķus kontaktus Vīnē ar visiem kodollīguma dalībniekiem un ASV," teikts paziņojumā.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šobrīd cenšas iesaistīt Irānu sarunās par kodolvienošanās atdzīvināšanu.

2015. gadā Irāna parakstīja vienošanos ar ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

Vienošanās atrodas uz sabrukuma robežas kopš toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps 2018. gadā nolēma, ka ASV no šī līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku. Pēc ASV lēmuma arī Irāna sāka atkāpties no pakta saistību izpildes.

ASV medijs "Politico" ziņo, ka ASV priekšlikums, kas vēl līdz galam nav izstrādāts, paredz aicināt Irānu apturēt daļu no savām kodolaktivitātēm, piemēram, darbu pie modernajām centrifūgām un urāna bagātināšanu līdz 20% apmaiņā pret ASV ekonomisko sankciju atvieglošanu.

Teherāna ir izvēlējusies ieņemt stingrāku nostāju pirms atgriešanās pie sarunām, tādēļ ir maz izredžu, ka progresu kodolvienošanās atsākšanā izdosies panākt pirms Irānas prezidenta vēlēšanām, kas paredzētas jūnijā, uzskata amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!