Otrdien, 29. martā, trīs lielākās Ukrainas parlamenta partijas vienojušās par jaunas koalīcijas izveidi. Jauno valdību veidos valsts prezidenta pārstāvētais "Porošenko bloks", pašreizējā premjera Arsēnija Jaceņuka "Tautas fronte", kā arī Jūlijas Timošenko vadītā "Tēvzeme".

Jau ziņots, ka par jaunās koalīcijas premjeru izvēlēts parlamenta spīkers no Porošenko partijas Voldomirs Groismans (fotogrāfijā zemāk). Jaceņuks gan aizvien oficiāli nav atkāpies, taču viņa lēmums, visticamāk, sagaidāms tuvākās nedēļas laikā.

Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Jaceņuka atkāpšanās parlamentā gaidāms balsojums par Groismana apstiprināšanu. Līdz jaunas valdības izveidei, koalīciju pametusi Porošenko partija, tādējādi mudinot parlamentu pēc iespējas ātrāk apstiprināt jauno valdību.

Jaunajā valdībā nebūs pārstāvēta iepriekšējā koalīcijas partija "Pašpalīdzība", kas apsūdzējusi Jaceņuka Ministru kabinetu korupcijā, kā ar Radikālais bloks, kas pēc 2014. gada vēlēšanām pārstāvēja koalīciju, bet 2015. gada nogalē to pameta.

Arī Timošenko februārī pameta koalīciju, taču, kā liecina paziņojums Jaceņuka partijas mājaslapā, pazīstamās politiķes partija "Tēvzeme" atbalsta jaunas koalīcijas izveidi un to, kā tiks veidota sadarbība ar Starptautisko Valūtas fondu, lai Kijeva varētu saņemt starptautisko aizdevēju palīdzību.

Jau ziņots, ka Ukrainas parlamentā kopš pērnā gada nogales krietni saasinājušās domstarpības koalīcijā, bet tās spēkus pameta vairākas partijas.

Premjers Jaceņuks, palielinoties domstarpībām ar valsts prezidentu Porešenko, februārī bija spiests izturēt uzticības balsojumu, kurā amatu saglabāja tikai ar nelielu balsu pārsvaru.

Tikmēr valsts Ministru kabinets strādā bez vairākiem ministriem, kuri politisko domstarpību dēļ no saviem amatiem atkāpušies. Vietējā prese un politiķi notikumus dēvē par politisko haosu un krīzi.

Ziņots, ka Jaceņuka valdība ilgstoši tiek kritizēta par nespēju izpildīt starptautisko aizdevēju ieteiktās reformas, kā arī tiek apvainota korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!