Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejkas televīzijā svētdien, 8. janvārī jaunais valsts līderis Kims Čenuns pasludināts par "ģēniju starp ģēnijiem" un kara mākslas stratēģi, raksta ārvalstu prese.

Šādi epiteti izskanējuši dokumentālā filmā, kas rāda kā bijušā valsts līdera Kima Čenira varas mantotājs pats vada tanku, komandē artilērijas vienības, jūras un gaisa spēkus.

Visdrīzāk filma uzņemta karaspēka mācību laikā, taču precīzs datums, kad Kims Čenuns iemūžināts nav zināms. Ir zināms, ka šī gada 1. janvārī jaunais valsts līderis apmeklējis tanku divīziju.

Kims Čenuns, par kuru līdz šim bija zināms diezgan maz, par "dižo mantinieku" tika pasludināts 2011. gada 19. decembrī, pēc viņa tēva Kima Čenira nāves. Viņš kļuvis par Darba partijas ģenerālsekretāru un bruņoto spēku virspavēlnieku.

Tiek uzskatīts, ka 8. janvāris ir Kima Čenuna dzimšanas diena, taču oficiāli par to masu saziņas līdzekļi Ziemeļkorejā nav ziņojuši. Viņa priekšteču Kima Čenira un Kima Irsena dzimšanas dienas ir svarīgākie svētki Ziemeļkorejā.

Tikai 2010.gada 30.septembrī Ziemeļkorejas mediji pirmoreiz publicēja varas mantinieka fotoattēlu, kurā viņš redzams nevis bērnībā, bet pieaudzis. Tāpat nav zināms precīzs Kima Čenuna vecums, tiek uzskatīts, ka viņam ir nedaudz mazāk kā 30 gadi.

Kims Čenuns ir jaunākais no Kima Čenira trīs dēliem. Tiek uzskatīts, ka viņš ar svešu vārdu ir mācījies privātskolā Šveicē. Pēc atgriešanās Phenjanā viņš mācījies Kima Irsena Militārajā universitātē un 2007.gadā to beidzis.

Jau ziņots, ka līdzšinējais Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs nomira 2011. gada 19. decembrī no sirdslēkmes, vēl nepaspējis publiski nodot varu mantiniekam. Taču Kima Čenuna kā varas pārmantotāja vārds ir minēts testamentā, ko Kims Čenirs sastādīja 2011. gada 8. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!