Trīs čečeni, kas ceturtdien nolaupīja Krievijas lidmašīnu un piespieda to nolaisties Medīnas lidostā Saūda Arābijā, piektdien pieprasīja degvielu ilgam lidojumam, paziņoja lidostas policija.
Nolaupītāji, kas uz vairākām stundām bija pārtraukuši kontaktus ar Saūda Arābijas iestādēm, piektdienas rītā pa skaļruni aicināja atsākt sarunas.

Saūda Arābijas sarunu delegācija prinča Mograna bin Abdulazīza vadībā pieprasa atbrīvot visus pasažierus, bet nolaupītāji vilcinās to darīt.

No lidmašīnas 166 pasažieriem un 12 apkalpes locekļiem ir atbrīvoti aptuveni 50. 15 cilvēkiem izdevās aizbēgt no lidmašīnas, bet nebija zināms, vai saūdarābu varas iestādes viņus ir pieskaitījušas atbrīvotajiem.

"Nolaupītāji ir trīs čečeni, kuru līderis ir vecumā no 50 līdz 60 gadiem, un viņi ir izteikuši politiskas prasības, kas nav sevišķi skaidras un ir saistītas ar karu Čečenijā," aģentūrai AFP paziņoja Krievijas diplomāts.

"Pārējie divi nolaupītāji ir vecumā no 18 līdz 20 gadiem," viņš piebilda.

Diplomāts atsaucās uz vienu no lidmašīnas pilotiem, kurš tika atbrīvots vai aizbēga no lidmašīnas pēc tās nolaišanās.

Čečenu separātistu pārstāvis paziņoja AFP, ka galvenais nolaupītājs ir bijušais Čečenijas valsts drošības ministrs Aslanbeks Arsajevs - "goda cilvēks", kurš cīnījies pret Krievijas armiju pirmajā Čečenijas karā un ticis ievainots.

"Viņi ir bruņojušies ar nazi, cērti un kaut ko līdzīgu spridzeklim," sacīja Saūda Arābijas amatpersona.

"Sarunu dalībnieks no Saūda Arābijas iekāpa lidmašīnā, kur nolaupītāji paziņoja viņam savas prasības izbeigt karu Čečenijā. Sarunu dalībnieks pieprasīja visu atlikušo pasažieru atbrīvošanu, un viņam ļāva atstāt lidmašīnu," sacīja saūdarābu amatpersona.

Sarunu dalībnieks plānoja atgriezties lidmašīnā, lai turpinātu sarunas, bet nolaupītāji tās pārtrauca uz vairākām stundām.

Krievijas diplomāts informēja, ka starp atbrīvotajiem ir stjuarts Aleksandrs Hromovs, kurš tika sadurts krūtīs, mēģinot aizšķērsot nolaupītājiem ceļu, un ir nogādāts slimnīcā.

Saūda Arābijas amatpersonas informēja, ka nolaupītāji pēc sarunu sākuma ir atbrīvojuši apmēram 50 no 166 pasažieriem un 12 apkalpes locekļiem, bet Krievijas diplomāts aģentūrai "RIA-Novosti" paziņoja, ka ir atbrīvots 41 cilvēks.

"Ir atbrīvoti visi bērni un visi gados vecie cilvēki, bet ne visas sievietes," sacīja diplomāts.

Saūdarābu amatpersona informēja, ka četri pasažieri guvuši vieglus ievainojumus, bēgšanas laikā izlecot no lidmašīnas.

Krievijas prezidenta palīgs Sergejs Jastržembskis paziņoja, ka prezidents Vladimirs Putins, kurš atpūšas Hakasijas republikā, izveidojis krīzes darba grupu Federālā drošības dienesta (FDD) direktora vietnieka Vladimira Proņičeva vadībā. Proņičevs paziņoja telekanālam RTR, ka Putins vēlas ķīlnieku atbrīvošanu ar mierīgiem līdzekļiem.

Proņičevs arī sacīja, ka ir sagatavojis divus lainerus Krievijas specvienībai "Alfa", ja Saūda Arābija lūgtu palīdzību lidmašīnas ieņemšanā neveiksmīgu sarunu gadījumā.

Čečenijas neatkarības cīnītāju aģentūra "Čečen-press", kas atrodas Gruzijā, izplatījusi paziņojumu, ka Čečenijas prezidents Aslans Mashadovs un viņa vadītās struktūras nav saistītas ar lidmašīnas nolaupīšanu.

Pēc Turcijas amatpersonu teiktā, lielākā daļa pasažieru ir Krievijas pilsoņi, bet 55 - Turcijas pilsoņi. Savukārt Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka pasažieru vidū ir 59 Turcijas pilsoņi.

Krievijas ārlietu ministrs Igors Ivanovs pieprasījis Saūda Arābijai, lai nolaupītāji tiktu arestēti un izdoti Krievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!