Foto: AP/Scanpix/LETA

Jaunzēlande uz četrām nedēļām ieviesīs stingrus ierobežojumus, lai apturētu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, pirmdien paziņoja Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna. Savukārt Saūda Arābija no pirmdienas uz trim nedēļām ieviesusi daļēju komandantstundu, lai apturētu jaunā koronavīrusa izplatību, vēsta oficiālā ziņu aģentūra "Saudi Press Agency" (SPA).

Pēc Jaunzēlandes premjerministres Džasindas Ārdernas teiktā, valstij ir veicies, ka inficēto skaits ir relatīvi mazs - 102 - un nav neviena nāves gadījuma. Taču jaunākie dati rāda, ka tagad "Covid-19" sācis izplatīties starp jaunzēlandiešiem, nevis tiek ievests no ārzemēm, un tāpēc nepieciešama radikāla rīcība, sacīja Ārderna. Citādi jaunu gadījumu skaits ik pēc piecām dienām dubultosies.

Kā pavēstīja Ārderna, ierobežojumi visas valsts mērogā ir "vienkāršs, bet ļoti efektīvs veids, kā savaldīt vīrusu, kuram nebūs kur doties un kas dos mūsu veselības sistēmai iespēju cīnīties".

Jaunzēlandē nākamo 48 stundu laikā tiks izsludināts augstākais - ceturtais - trauksmes līmenis.

Tas nozīmē, ka tiks slēgtas skolas un nesvarīgie uzņēmumi, bet iedzīvotājiem likts nākamās četras nedēļas palikt mājās pašizolācijā.

Tas arī dod valdībai plašas pilnvaras normēt produktos un rekvizēt objektus, kā arī mobilizēt armiju ierobežojumu izpildei.

Savukārt Saūda Arābija no pirmdienas uz trim nedēļām ieviesusi daļēju komandantstundu. Saūda Arābijas karalis Salmans paziņoja, ka komandantstunda stāsies spēkā pulksten 19 un būs spēkā 21 dienu, vēsta SPA.

Karaliste piektdien nolēma uz nākamajām divām nedēļām apturēt iekšzemes un ārvalstu avioreisus. Tāpat apturēta autobusu un taksometru satiksme.

Iepriekš karaliste ierobežoja piekļuvi svētvietām Mekā un Medīnā.

Saūda Arābijā līdz šim apstiprināti 273 Covid-19 gadījumi.

Savukārt Francijas medicīnas darbiniekiem braucieni valsts ātrvilcienos un starppilsētu vilcienos būs bez maksas, pirmdien paziņoja valsts dzelzceļa kompānija SNCF.

Kompānija šādi atsaukusies uz Parīzes slimnīcu aicinājumu cilvēkiem ar medicīnisko apmācību doties uz galvaspilsētu un papildināt viņu personālu.

Ārsti, medmāsas un citi medicīnas darbinieki varēs braukt bez maksas, lai palīdzētu cīņā ar jauno koronavīrusu, ja viņiem būs attiecīgi dokumenti no vadības, paziņoja SNCF.

Dienu iepriekš oficiālais no Covid-19 mirušo skaits Francijā pieauga līdz 674, tostarp miris pirmais ārsts, kas cīnījās ar koronavīrusa uzliesmojumu.

Slimnīcām saskaroties ar grūtībām, inficēto skaitam pieaugot līdz 7240, iesaistījusies armija, lai transportētu pacientus no smagāka skartajiem reģioniem, un dažās vietās izveidojusi lauka hospitāļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!