Foto: AP/Scanpix/LETA
Jaunzēlandei izdevies pilnībā apturēt jaunā koronavīrusa izplatīšanos, kā rezultātā tiks atcelti visi iekšēji noteiktie ierobežojumi, taču pagaidām tiks saglabāta pastiprināta robežkontrole, pirmdien paziņoja premjerministre Džasinda Ārderna.

Valsts vadītāja atklājusi sabiedrībai, ka valstī vairs nav neviens inficētā. Visa veida pasākumi, sabiedriskā transporta darbība un ekonomikas nozares var atjaunot darbu, kā tas bija pirms pandēmijas, tostarp turpmāk neievērojot prasību distancēties, atsaucoties uz premjeri, raksta "Reuters".

Ārderna pateicās visiem tautiešiem "par padarīto" vīrusa pandēmijas izskaušanā valstī. Piecu miljonu valstij izdevies pandēmiju pārvarēt laikā, kad daudz lielāki smagsvari kā ASV, Indija, Lielbritānija un Brazīlija joprojām cīnās ar vīrusa nekontrolētu izplatību.

Jaunzēlande pandēmiju pārvarēja, kopumā ierobežojumiem esot spēkā 75 dienas. No šī laika aptuveni septiņas nedēļas vairums ekonomiskās darbības tika pilnībā apturēta, uz darbu ļaujot doties tikai "kritiski svarīgo" darbu darītājiem.

Pastiprināta robežkontrole pagaidām tiks saglabāta un visi iebraukušie tiks testēti.

Jaunzēlandē kopumā jaunais koronavīruss tika fiksēts 1154 cilvēkiem, bet 22 mira no tā izraisītās slimības Covid-19. Salu valsts jau kopš pandēmijas sākuma izsludināja mērķi pilnībā apkarot vīrusa izplatību, ne tikai ierobežot to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!