Foto: Kadrs no video
Vides ministrs Niks Smits nosaucis situāciju ar naftas produktu noplūdi no avarējušā konteinervedēja "Rena" par "lielāko ekoloģisko katastrofu valsts vēsturē," otrdien informē izdevms "The Australian".

Patlaban no kuģa, kas trešdien uzskrēja uz rifa netālu no Taurangas ostas, jūrā noplūdušas no 200 - 300 tonnām mazuta. Iepriekš tika ziņots tikai par 20 tonnu noplūdi.

Smits norādījis, ka tikai pašā labākajā variantā, jūrā nonāks ne vairāk par 350 tonnām naftas produktu. Varas iestādes ir bezspēcīgas, lai ietekmētu šo procesu. Sliktākajā gadījumā, apkārtējā vidē var nonākt visas 1700 tonnas mazuta, kas ir kuģa degvielas tilpnēs.

Situāciju pasliktina lielie viļņi, kas pastāvīgi liek kuģa korpusam rīvēties gar rifu un var izraisīt tā pārlūšanu. Iepriekš ar specializētā kuģa "Awanuii" palīdzību tika mēģināts atsūknēt no "Renas" degvielu, taču viļņu dēļ šo operāciju nācās pārtraukt, atbrīvojot tilpnes tikai no aptuveni 10 tonnām mazuta. Palīgkuģis "Awanuii" guva bojājumus un bija spiests atgriezties ostā. Pēc kuģa remonta degvielas sūknēšanu mēģinās atsākt.

Organizācijas "Maritime New Zealand" speciālisti pagaidām kuģa sabrukšanas risku vērtē kā zemu, taču, ja uznāks stipra vētra, sekas būs grūti prognozējamas. No kuģa arī var tikt noskaloti konteineri, kas apdraudēs kuģniecību šajā rajonā.

Kā ziņots, grieķu kompānijai piederošais konteinervedējs "Rena", kas peld ar Libērijas karogu, uzskrēja uz Astrolabas rifa 5. oktobrī . Degvielas piesārņojuma plankums jau sasniedzis Jaunzēlandes piekrasti, kur uzsākta piesārņojuma savākšana un tiek sniegta palīdzība no tā cietušajiem dzīvniekiem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!