Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Jaunzēlandes valdība izstrādā mehānismu, lai vēl vairāk ierobežotu zemi kvalificēto darbinieku iebraukšanu, vienlaikus paverot plašākas iespējas tajā uz dzīvi apmesties bagātākajiem, norāda "The Guardian".

Jaunzēlande pēdējā pusotra gada laikā kļuvusi par pievilcīgu galamērķi, lai bēgtu no Covid-19 pandēmijas, ekonomiskās recesijas un aizvien pieaugošās spriedzes starptautiskajā politikā. Ģeogrāfisko apstākļu dēļ tā jau iepriekš bijusi populāra īpaši bagāto cilvēku vidū, lai nozustu no ziņkārīgo acīm, saglabājot pieeju augstas klases pakalpojumiem. Šobrīd valdība apņēmusies šo tendenci veicināt un regulēt.

"Kad mūsu robežas atkal atvērsies, mēs nevaram vienkārši atļauties ieslēgt imigrācijas krānu ar tā līdzšinējiem uzstādījumiem. Covid-19 ir spilgti iezīmējis mūsu atkarību no viesstrādniekiem, īpaši īslaicīgiem viesstrādniekiem. Spiediens, ko izjūt nekustamo īpašumu nozare un infrastruktūra pēdējos gados nozīmē, ka mums ir jārisina cilvēku skaita pieauguma jautājums," skaidrojis Tūrisma ministrs Stjuarts Našs.

Kopš 90. gadiem migrācija bijis galvenais iemesls iedzīvotāju skaita pieaugumam par 30%. Ministrs norādījis, ka lētā darbaspēka pieplūdums bijis iemesls, kādēļ nav celta produktivitāte, tostarp investējot tehnoloģijās.

Šo iemeslu dēļ vīzu piešķiršanai tikšot paaugstinātas prasības, kāda tipa darbu veicējiem turpmāk tās tiks izsniegtas. Valdība mudinās darba devējus algot, apmācīt un celt kvalifikāciju vietējos jaunzēlandiešus, lai aizpildītu tās darbavietas, kuras šo prasību dēļ paliks bez strādājošajiem.

Vienlaikus tiks veicināta bagāto investoru piesaiste, nākamajos 12 mēnešos piesaistot vairāk nekā 200 šādas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!