Foto: Reuters/Scanpix

Jaunzēlande ir gatava uzņemt daļu no patvēruma meklētājiem, kurus Austrālija ir nosūtījusi uz nometnēm nabadzīgās Klusā okeāna valstīs, piektdien paziņoja Jaunzēlandes premjerministrs Džons Kī.

Iespēja, ka Austrālija pieņemtu šo Jaunzēlandes piedāvājumu, gan ir maza.

Debates par to, vai Jaunzēlandei būtu jāuzņem Austrālijas negribētie patvēruma meklētāji no Tuvo Austrumu un Āzijas valstīm, notiek laikā, kad ir aktualizējies jautājums par 267 patvēruma meklētājiem, kurus paredzēts pārvest no Austrālijas uz Nauru. Viņu likteņa jautājums tika apspriests ikgadējās sarunās starp Austrālijas premjerministru Malkolmu Tērnbulu un viņa Jaunzēlandes kolēģi Džonu Kī, kurš apmeklēja Austrāliju.

Austrālija atsakās uzņemt patvēruma meklētājus, kuri ar nedrošiem kuģiem mēģina sasniegt šo valsti, un sūta viņus uz migrantu aizturēšanas nometnēm Nauru un Papua-Jaungvinejā. Šādas politika attur daudzus patvēruma meklētājus no mēģinājumiem šādi sasniegt Austrāliju.

267 patvēruma meklētāji ieradās Austrālijā no Nauru nometnes, lai saņemtu medicīnisko palīdzību vai atbalstītu radiniekus, kam tā nepieciešama. Viņi atteicās atgriezties Nauru, bet Austrālijas Augstā tiesa nesen nolēma, ka Austrālijas bēgļu politika ir likumīga, tādējādi viņiem draud izraidīšana uz Nauru.

Par šo tiesas lēmumu pauda sašutumu bēgļu tiesību aizstāvji, no kuriem divi piektdien uzkāpa 160 metrus augsta torņa galotnē Melburnā un atritināja plakātu ar "Twitter" heštegu "LetThemStay" ("Ļaujiet viņiem palikt").

Kī valdība 2013.gadā vienojās ar Austrāliju izmitināt 150 patvēruma meklētājus gadā no Nauru un Papua-Jaungvinejas nometnēm. Kī piektdien sacīja, ka šis piedāvājums paliek spēkā, ja patvēruma meklētāji izpildīs Jaunzēlandes prasības un būs īsti kara bēgļi.

Tērnbuls neatbalstīja Jaunzēlandes piedāvājumu, sakot, ka viņa valdība negrib dot cilvēku kontrabandistiem "mārketinga iespējas" migrantu pievilināšanai no tādām valstīm kā Bangladeša, Irāna un Afganistāna.

"Mēs ņemam vērā, ko Džons [Kī] ir ierosinājis (..) bet mēs to darām ļoti apdomīgi, atzīstot, ka mēs nedrīkstam ne par collu piekāpties cilvēku kontrabandistiem," reportieriem sacīja Tērnbuls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!