Foto: AFP/Scanpix/LETA
Jaunzēlandē pēdējās nedēļas laikā krastā izmetušās un gājušas bojā vairāk nekā 200 grindas jeb melnie delfīni, piektdien paziņojušas varasiestādes.

Nedēļas laikā Jaunzēlandē grindas krastā izmetušās jau piecas reizes. Pagājušajā nedēļas nogalē Stjuarta salā pēc izmešanas krastā gāja bojā 145 grindas.

Ceturtdien aptuveni 80 līdz 90 grindas tika uzietas piekrastē Četemas salā. Kad ieradās glābēji, aptuveni 50 dzīvnieki jau bija miruši. Vienu grindu nācās iemidzināt, jo viņu vairs nebija iespējams izglābt, bet pārējiem dzīvniekiem bija izdevies nokļūt atpakaļ jūrā pašu spēkiem.

Grindas, kuru garums var sasniegt sešus metrus, ir izplatītas Jaunzēlandes ūdeņos, un viņu izmešanās krastā šajā reģionā nav retums. Četemas salā 1918.gadā krastā izmetās vairāk nekā 1000 grindu, kas ir lielākais skaits, kāds jebkad konstatēts Jaunzēlandē.

Šīs parādības iemeslu zinātnieki joprojām vēl nav spējuši izskaidrot. Pētnieki uzskata, ka dzīvnieki dodas palīgā saviem sugas brāļiem, kas nonākuši nelaimē, pazaudē orientēšanās spējas vai arī barvedis izved pārējos krastā.

Tiek uzskatīts, ka noteikta loma ir arī cilvēku aktivitātei ūdeņos, jo grindas ir ļoti jūtīgas pret zemūdens trokšņiem, un klimata izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!