Vairāk nekā 100 vaļiem izmetoties Jaunzēlandes piekrastē, nedēļas nogalē gājuši bojā 125 dzīvnieki, bet 43 vaļus vides aktīvistiem izdevies izglābt.

Saņemtas ziņas, ka pirmdienas rītā izglābtie vaļi jau droši bija atgriezušies okeānā.
"Krastā izmetās aptuveni 63 grindas (viena no zobvaļu sugām), taču tagad izskatās jau labi, aptuveni 43 ir izdzīvojušas," pēc dzīvnieku nogādāšanas atpakaļ drošībā norādīja Vides aizsardzības dienesta pārstāvis Stīvs Boltens.

Tikmēr Jaunzēlandes Dienvidsalā gājušas bojā 105 garspuras grindas, kas krastā izmetušās sestdien.

Dzīvniekus atklājis kāds tūristu lidmašīnas pilots. Kad notikuma vietā ieradušies glābēji, dzīvas bija palikušas vairs tikai 30.

"Tās bija smagā stāvoklī. Kad mēs ieradāmies, divas trešdaļas jau bija mirušas. Mums nācās iemidzināt pārējās," norādīja kāds vides aktīvists. "Bija ļoti karsts, un tās bija ļoti cietušas. Viņu acīs bija redzamas sāpes un ciešanas."

Ik gadu Jaunzēlandes krastos izmetas liels skaits vaļu. Šīs parādības iemeslu zinātnieki joprojām vēl nav spējuši izskaidrot.
Daļa pētnieku uzskata, ka vaļi dodas palīgā saviem sugas brāļiem, kas nonākuši nelaimē.

Kā citi iespējamie iemesli tiek minēti, ka vaļiem pazūd orientēšanās spējas vai arī barvedis izved pārējos krastā. Tiek uzskatīts, ka noteikta loma ir arī cilvēku aktivitātei ūdeņos, jo vaļi ir ļoti jutīgi pret zemūdens trokšņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!