Foto: Reuters/Scanpix

Jaunzēlandes piekrastē rifam uzskrējušais konteineru kuģis "Rena", no kura izplūdušais mazuts izraisījis šīs valsts lielāko jūras piesārņojuma katastrofu, svētdien pārlūza, radot bažas par jaunu vides krīzi.

Pēc kuģa pārlūšanas no tā atkal sāka izplūst mazuts, un Jaunzēlandes eksperti naftas izplūdumu un dabas aizsardzības jautājumos gatavojas reaģēt gadījumā, ja izplūdušais mazuts nonāktu krastā. Svētdien izplūdušā mazuta daudzums vēl nav zināms, sacīja Jaunzēlandes jūrniecības aģentūras "Maritime New Zealand" (MNZ) pārstāvji.

Kuģis pārlūza sešus metrus augstos viļņos, un abas tā daļas tagad ir 20 līdz 30 metru attālumā viena no otras.

236 metrus garais 47 000 reģistra tonnu kuģis "Rena" ar Libērijas karogu 5.oktobrī uzskrēja Astroleiba rifam apmēram 22 kilometrus no Jaunzēlandes Ziemeļsalas piekrastes kūrortpilsētas Taurangas. No tā izplūda apmēram 350 tonnas mazuta, kuru šis kuģis izmanto kā degvielu, un daļa izplūdušā mazuta sasniedza pludmales, nogalinot vismaz 1300 putnus.

No rifam uzskrējušā kuģa tika izsūknētas vairāk nekā 1100 tonnas mazuta, bet pirms pārlūšanas tajā vēl bija atlikušas 385 tonnas šīs toksiskās degvielas.

Kuģis pieder Grieķijas firmai "Costamare Inc.", kas nav izskaidrojusi avārijas cēloni. Kuģa kapteinis filipīnietis un viņa palīgs ir aizturēti, un viņiem var tikt izvirzītas daudzas apsūdzības saistībā ar avāriju. 

Jaunzēlandes vides ministrs Niks Smits ir apgalvojis, ka "Rena" uzskrēja rifam, mēģinot sasniegt ostu pa īsāko ceļu.

Astroleiba rifu klāj krāsaini sūkļi un citi dzīvnieki, bet apkārtējos ūdeņos dzīvo roņi un dažādu sugu zivis. Šis rajons ir viena no galvenajām Austrālijas tūrisma atrakcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!