Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Arderna paziņojusi, ka publiski neminēs uzbrucēja vārdu, kurš pagājušajā nedēļā sarīkoja apšaudi Kraistčērčas pilsētas mošejā, nogalinot 50 cilvēkus, raksta britu raidsabiedrība BBC.

"Ar savu teroraktu viņš [uzbrucējs] centās panākt vairākas lietas, bet viena no tām bija atpazīstamība, tādēļ jūs nekad nedzirdēsiet mani pieminam viņa vārdu," uzrunājot parlamenta deputātus teica Arderna.

"Viņš ir terorists. Viņš ir noziedznieks. Viņš ir ekstrēmists. Bet tad, kad es runāju, viņa vārds netiks pieminēts," paziņoja premjerministre. Arderna arī aicināja sociālo tīklu platformas darīt vairāk, lai cīnītos pret terorismu.

Austrālijas policija identificējusi šāvēju - tas ir 28 gadus vecs Austrālijas pilsonis Brentons Tarants. Uzbrucējs sarīkoto slaktiņu publicēja video tiešsaistē sociālajā tīklā "Facebook". Tā ievietotājs apgalvo, ka ir 28 gadus vecs austrālietis no strādnieku šķiras ģimenes. Izliktajā video no pirmās personas skata punkta redzams, kā viņš piebrauc pie vienas mošejas, ieiet tajā un sāk apšaut cilvēkus. Viņš arī uzņēmies atbildību par apšaudi, paziņojot, ka ieradies Jaunzēlandē ar vienu mērķi - lai izplānotu un trenētos uzbrukumam.

"Facebook" otrdien paziņoja, ka uzbrucēja publicētais video pirms noņemšanas kopumā apskatīts 4000 reizes. Soctīkls arī ziņojis, ka pirmajās 24 stundās pēc uzbrukuma izdzēsti vairāk nekā 1,5 miljoni videomateriāla kopiju, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!