Foto: EPA/LETA
Jaunzēlandes raktuvē bojāgājušo 29 ogļraču izcelšana virszemē var ilgt vairākus mēnešus, jo to apgrūtina indīgu un sprādzienbīstamu gāzu koncentrācija šahtā, ceturtdien brīdināja premjerministrs Džons Kī.

"[Izcelšanai] jānotiek tādā veidā, kas būtu drošs šīs misijas veicējiem," premjers sacīja reportieriem, ierodoties Dienvidsalas kalnrūpniecības pilsētā Greimutā uz tikšanos ar bojāgājušo tuviniekiem.

Starptautiskā pieredze liecina, ka šāda izcelšanas operācija var ilgt vairākus mēnešus, paskaidroja Kī.

Premjers arī solīja, ka šo traģēdiju izmeklēs neatkarīga komisija, jo nācijai "ir vajadzīgas atbildes".

Ogļrači tika iesprostoti Paikriveras raktuves šahtā Dienvidsalas rietumkrastā pēc pagājušo piektdien notikuša sprādziena. Cerības uz viņu izdzīvošanu zuda, kad šajā šahtā trešdien notika vēl viena spēcīga eksplozija.

Pēc pirmā sprādziena diviem ogļračiem izdevās izkļūt virszemē, bet 29 ogļrači palika pazemē - aptuveni 150 metru dziļumā, bet 2,5 kilometrus no ieejas raktuvē. Iesprostoto vidū bija ne tikai jaunzēlandieši, bet arī divi Austrālijas, divi Lielbritānijas un viens Dienvidāfrikas pilsonis.

Sazināties ar iesprostotajiem ogļračiem nav izdevies. Glābējiem arī nav iespējams nokļūt pie viņiem, jo šahtā ir pārāk liela indīgu un sprādzienbīstamu gāzu koncentrācija. Piektdien notikušais sprādziens ir pārtraucis elektroapgādi šahtā, tādēļ nedarbojas ventilācijas sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!