Foto: Reuters/Scanpix
Kraistčērčas zemestrīces upuru skaits sasniedzis 102 cilvēkus, bet 228 joprojām tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, ceturtdien paziņoja Jaunzēlandes civilās aizsardzības ministrs Džons Kārters.

Foto galerija

"Šobrīd mums ir 102 apstiprināti upuri (..). Pazudušo personu skaits, kas mums zināms, ir 228," žurnālistiem sacīja ministrs.

Kā ziņots, Kraistčērču otrdien satricināja spēcīga, 6,3 balles stipra zemestrīce un pazemes grūdienu rezultātā sabrukušas daudzas ēkas. Zem drupām apraktas automašīnas.

Valstī postošākā zemestrīce pēdējo 80 gadu laikā Kraistčērču pārsteidza dienas vidū, kad ielas un veikali bija pilni cilvēkiem. Kopumā pilsētā ir ap 340 000 iedzīvotāju.

Vairākas celtnes sabrukušas arī pilsētas centrā, daļēji izpostīta par pilsētas simbolu kļuvusī Kraistčērčas katedrāle.

Zemestrīce sākās plkst.12.51 (plkst.1.51 pēc Latvijas laika) piecus kilometrus no Kraistčērčas tikai četru kilometru dziļumā.

Salīdzinot ar 4.septembrī pieredzēto septiņas balles stipro zemestrīci, šie grūdieni bija mazāki, toties postošāki, jo zemestrīces centrs atradās tuvāk Kraistčērčas centram un daudz tuvāk zemes virsmai, norādīja seismologi.

Septembra zemestrīce nodarīja postījumus aptuveni 100 000 ēku, bet brīnumainā kārtā laupīja tikai viena cilvēka dzīvību.

Jaunzēlandē šī uzskatāma par postošāko zemestrīci kopš 1931.gada, kad 7,8 balles stipri grūdieni satricināja Hoksbejas reģionu, nogalinot 256 cilvēkus.

Jaunzēlande atrodas ģeoloģiski aktīvajā Klusā okeāna uguns joslā, kas stiepjas no Čīles līdz Japānai un Indonēzijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!