Foto: Reuters/Scanpix
Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā pagājušajā otrdienā notikušās 6,3 ballu stiprās zemestrīces radītie zaudējumi mērāmi 15 miljardos ASV dolāru (7,64 miljardos latu), atsaucoties uz valsts premjerministru Džonu Keju, ziņo raidsabiedrība BBC.

Iepriekš tika lēsts, ka zaudējumi nepārsniegs 12 miljardus dolāru (6,11 miljardus latu).

Kraistčērčā sākušās zemestrīces upuru bēres. Kā pirmo svinīgā dievkalpojumā svētdien izvadīja jaunāko stihijas upuri, piecus mēnešus veco Baksteru Goulandu. Viņš piedzima neilgi pēc iepriekšējās zemstrīces Kraistečērčā 2010. gada septembrī.

Toreiz 7,1 ballu stiprie grūdieni arī izraisīja ievērojamus postījumus, radot 5 miljardu dolāru (2,55 miljardu latu lielus) zaudējumus, taču nebija neviena bojāgājušā.

Seismologi uzskata, ka tagadējā zemestrīce bija septembra notikumu turpinājums, tikai šoreiz epicentrs bija tuvāk pilsētai un līdz ar to postījumi lielāki.

Līdz pirmdienai bija atrasti 148 bojāgājušie, vēl vismaz 150 cilvēki tiek uzskatīti par bez vēsts pazudušiem un nav lielu cerību, ka kāds no viņiem izdzīvojis.

Premjers Kejs atzinis ka šī visticamāk kļūs par postošāko zemestrīci upuru skaita ziņā jaunāko laiku vēsturē, pārspējot 1931. gada zemestrīci Napjē pilsētā, kad gāja bojā 256 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!