Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas pilsētā Jekaterinburgā trešdien jau trešo dienu turpinājās iedzīvotāju protesti pret varasiestāžu lēmumu uzcelt baznīcu skvērā pie Drāmas teātra, vēsta Krievijas mediji.

Protesti pret baznīcas celtniecību zaļajā zonā sākās pirmdien, kad nākamais būvlaukums jau naktī tika apjozts ar žogu un tika pasludināts celtniecības sākums, ziņo portāls "Currenttime". Pilsētas varasiestādes devušas atļauju tur izcirst kokus.

Dienas laikā skvērā pie nožogojuma sapulcējās ap tūkstotis cilvēku, kas vakarpusē nožogojumu nogāza. Taču pēc vairākām stundām ar autobusiem uz skvēru atvesti sportiski vīrieši, kuri aktīvistus ar spēku no skvēra padzinuši un atjaunojuši nožogojumu.

Par spīti sportisko cilvēku pretestībai, protesti nerima. Otrdien policija par nesankcionētu dalību protestā aizturējusi 26 cilvēkus.

Protesti turpinājās arī trešdien, kad pie skvēra sapulcējās no trīs tūkstošiem līdz pieciem tūkstošiem cilvēku, raksta "The Bell". Policija protestētāju skaitu novērtējusi uz diviem tūkstošiem.

Jekaterinburgas mērija trešdien centās atrunāt aktīvistus no protestēšanas, draudot pilsētu atstāt bez jaunas metro līnijas "protestējošas" pilsētas imidža dēļ, kas "radot neizpratni".

Ap skvēru uzcelta jauna spēcīgāka sēta, kuru apsargāt nosūtīti Nacionālās gvardes karavīri, ziņo "Currenttime". Tāpat trešdien būvlaukumā ieradusies smagā celtniecības tehnika. Līdz pusnaktij skvērā aizturēti vairāk nekā 40 cilvēki, tostarp trīs bērni, raksta "The Bell".

Baznīcas pārstāvji protestus pret dievnama celtniecību nodēvējuši par provokāciju.

2018. gadā fonda "Socium" veikta aptauja liecina, ka 42% iedzīvotāju neatbalsta baznīcas celtniecību skvērā, kamēr 22% izteikušies par to atzinīgi. Svētās Jekaterinas baznīcas celtniecības projekts apstiprināts jau 2010. gadā un skvērs nodots baznīcas rīcībā, skaidro "Currenttime". Aktīvisti pilsētas lēmumu mēģina apstrīdēt tiesā.

Baznīcu iecerēts atvērt 2023. gadā, kad tiks atzīmēti Jekaterinburgas 300 gadi.

Savukārt "The Bell" noskaidrojis, ka baznīcas celtniecība ir tikai daļa no ieplānotā projekta. Turpat blakus tas pats attīstītājs iecerējis būvēt komerciālo un dzīvojamo kvartālu, liecina publiskajai apspriešanai nodotie dokumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!