Latvijas īstenotās etniskās politikas dēļ pirmais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins atteicies no Latvijas augstākā apbalvojuma Triju Zvaigžņu ordeņa, piektdien informē aģentūra "Interfax".
Jeļcina paziņojumā sacīts, ka tad, kad viņš kļuva par demokrātiskās Krievijas prezidentu, viņš izšķiroši atbalstīja Latvijas ceļu uz valsts suverenitātes nostiprināšanu, jo cerēja, ka "kaimiņvalsts kļūs civilizēta demokrātiska sabiedrība, kur tiks cienītas cilvēktiesības".

"Diemžēl šodien mēs esam citādas politikas liecinieki - Latvijas iedzīvotāji tiek šķiroti pirmās un otrās šķiras cilvēkos. Tiek pārkāptas cilvēktiesības, notiek atklāta mūsu pilsoņu diskriminācija," teikts paziņojumā.

Pēc Jeļcina vārdiem, Latvijā attīstās kara veterānu vajāšanas kampaņa, kuri "uz saviem pleciem iznesuši smago cīņu pret fašismu".

"Nesenais tiesas spriedums 77 gadus vecajam kara veterānam Vasīlijam Kononovam - īpaši uz liberālās attieksmes fona pret nacistiem - kļuvis par ņirgāšanos par miljoniem fašisma upuru piemiņu un satricināja visu krievu sabiedrību," teikts paziņojumā.

"Šajos apstākļos morālie un cilvēciskie apsvērumi neļauj man pieņemt šo apbalvojumu," secina pirmais Krievijas prezidents.

Jeļcins ir pirmais no valsts vīriem, kas atsakās no sev piešķirtā ordeņa, BNS apliecināja ordeņa domes sekretāre Sarmīte Baumane.

"Triju Zvaigžņu ordenis ir ļoti liels apbalvojums un tas tiek pasniegts par lieliem un nopietniem nopelniem, tādēļ Jeļcina paziņojums man ir nepatīkams pārsteigums," BNS sacīja Baumane.

JP un daudzas valsts amatpersonas pauda uzskatu, ka Jeļcina personīgā nostāja Baltijas valstu neatkarības atzīšanā ir nepārvērtējama un Jeļcins ir sniedzis ne tikai politisku un morālu, bet arī materiālu atbalstu.

JP arī norādīja, ka Jeļcins savulaik bloķējis Krievijas Valsts domes lēmumus par ekonomiskajām sankcijām pret Latviju.

Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga izteica nožēlu, ka bijušais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins ir atteicies no Latvijas augstākā apbalvojuma - Triju Zvaigžņu ordeņa.

Prezidente piektdien sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka Triju Zvaigžņu ordeņa dome ir pasniegusi draudzīgu roku un parādījusi augstu godu bijušajam Krievijas prezidentam.

"Nav mūsu spējās ko iespaidot..žēl," sacīja prezidente.

Eksprezidents Guntis Ulmanis intervijā LTV savukārt aicināja izvērtēt, vai ordenis Jeļcinam piesķirts, domājot tālredzīgi, vai populistiski. "Ar ordeņiem valsts uzticību nepērk," zīmīgi norādīja Ulmanis..

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!