Foto: AFP/Scanpix
Jemenas prezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi ir atlaidis vairākus bijušajam valsts prezidentam Ali Abdallāham Saleham uzticīgus armijas komandierus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Starp atlaistajiem ir gaisa spēku un prezidenta apsardzes dienesta vadītāji, kuri ir Saleha brālis un brāļadēls.

Armijas vadības maiņa ir daļa no vienošanās, ar kuru Hadi pārņēmis varu no 33 gadus valdījušā Saleha. Piektdien, lai pieprasītu reformas armijā, simtiem tūkstoši jemeniešu piedalījās demonstrācijās.

Jau vēstīts, ka 21. februārī Jemenā notika prezidenta vēlēšanas, pēc kurām Saleham bija jāatkāpjas no varas.

Vienīgais prezidenta amata kandidāts vēlēšanās bija valsts viceprezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi.

Salehs un opozīcijas pārstāvji 24.novembrī Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā parakstīja Persijas līča valstu sadarbības padomes izstrādātu miera plānu, kas paredzēja Saleha atteikšanos no varas, lai izbeigtu desmit mēnešus ilgo vardarbīgo pilsonisko konfliktu Jemenā.

Jemenas viceprezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi 26.novembrī parakstīja dekrētu, kas paredzēja rīkot prezidenta vēlēšanas 21.februārī. Jemenas politiskie spēki ir vienojušies, ka Hani būs vienīgais kandidāts un būs prezidenta amatā divus gadus, bet pēc tam tiks sarīkotas jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas.

69 gadus vecais Salehs ir bijis pie varas kopš 1978.gada.
2011. gada janvārī valstī sākās pret valdību vērsti masu protesti, kas izvērtās par nemieriem, kurus atbalstīja arī daļa no armijas pārstāvjiem. Sadursmēs gājuši bojā vairāk nekā 1000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!