Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jemenas valdības karaspēkam turpinot operāciju ostas pilsētā Hudeidā, svētdien kaujas izcēlušās vairākos pilsētas dzīvojamajos rajonos, paziņojušas Jemenas amatpersonas.

Pilsēta tiek apšaudīta no gaisa un kaujas izcēlušās ap universitāti pilsētas dienvidos, kā arī austrumos rajonos, kur atrodas slimnīcas.

Jemenā, kas ir viena no nabadzīgākajām arābu valstīm, gandrīz četrus gadus notiek postoša cīņa par varu starp šiītu hutiešu nemierniekiem un starptautiski atzīto valdību, kuru atbalsta Saūda Arābija.

Hutieši 2014. gada beigās ieņēma Jemenas galvaspilsētu Sanu un vairākus citus valsts rajonus. Saūda Arābija un citas arābu valstis, kas atbalsta Jemenas valdību, 2015. gadā sāka gaisa triecienu kampaņu, lai apturētu hutiešu virzīšanos uz Jemenas dienvidu pilsētu Adenu, kur atrodas valdības pagaidu rezidence.

Bruņotais konflikts ir izpostījis Jemenas veselības aprūpes sistēmu un novedis valsti līdz bada slieksnim.

Hudeida nemiernieku kontrolē atrodas kopš 2014. gada. Jemenas valdības spēki, kurus atbalsta Apvienoto Arābu Emirātu sauszemes spēku karavīri lielā skaitā, uzbrukumu pilsētai sāka jūnijā.

Pēdējo desmit dienu laikā Hudeidā nogalināti vairāk nekā 400 abu pušu karotāji.

Jemenas konfliktā kopumā dzīvību zaudējuši apmēram 10 000 cilvēku un vairāk nekā 22 miljoniem jemeniešu – trim ceturtdaļām iedzīvotāju – ir vajadzīga humānā palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!