Foto: Reuters/Scanpix
ASV un AAE spēku reidā nogalināta 'al Qaeda' līdera Anvara al-Avlaki (titulbildē) astoņus gadus vecā meita Nevara, atsaucoties uz ģimenes teikto, otrdien ziņo CNN.

Viņas tēvs tika nogalināts uzlidojumos 2011. gadā, atgādina medijs. Viņš bija viens no teroristiskā grupējuma "Al Qaeda" līderiem.

Svētdienas uzlidojumos kopumā nogalināts 41 "Al Qaeda" kaujinieks, kā arī bojā gājuši 16 civiliedzīvotāji. Bojā gājušo vidū bijušas arī sievietes ar bērniem.

Jau vēstīts, ka Arābijas pussalas "Al Qaeda" atzars izveidojās 2009. gadā, apvienojoties starptautiskā teroristu tīkla Jemenas un Saūda Arābijas kustībām.

Tāpat ziņots, ka Sīrijas asiņainā pilsoņu kara un Krievijas-Rietumu spriedzes ēnā jau divus gadu palicis vēl viens Tuvo Austrumu konflikts – karš Jemenā. Saskaņā ar jaunākajiem ANO datiem bojāgājušo skaits sadursmēs šajā valstī ir sasniedzis vismaz 10 000.

2014. gadā šiītu islāma atzaram piederošās huti ("Houthi") ciltis pārņēma savā kontrolē daļu valsts teritorijas un ieņēma galvaspilsētu Sanu, ievelkot valsti pilsoņu karā. Konflikts saasinājās 2015. gada pavasarī, konfliktā prezidenta Abdrabuha Mansuri Hadi valdības pusē iesaistījās Saūda Arābija.

Kopš tā laika vismaz 10 tūkstoši cilvēku ir gājuši bojā un gandrīz 40 tūkstoši ievainoti, par jaunākajām ANO aplēsēm ziņo raidsabiedrība BBC. Savukārt miljoniem cilvēku, kas dzīvo konflikta skartajās zonās, ir grūtības ar pārtikas sagādi.

Kas un ar ko karo Jemenā?
  • "Houthi": Zaidisma šiītu nemiernieki no valsts ziemeļiem. 2015. gadā pārņēma galvaspilsētu Sanu un turpina paplašināt savu kontroli.
  • Ali Abdullahs Salehs: 2011. gada Arābu pavasara laikā gāztais prezidents. Viņam uzticību saglabājušās armijas daļas karo "Houthi" pusē.
  • Prezidents Hadi: Viņu atbalsta lojālisti armijā un policijā, kā arī Tautas pretošanās komitejas kaujinieki. Hadi cenšas dot pretsparu nemierniekiem, 2015. gadā bija spiests bēgt uz Saūda Arābiju.
  • Saūda Arābijas vadītā koalīcija: ASV atbalstīta koalīcija, kurā ir 10 (galvenokārt sunnītu musulmaņu) valstis. Aizsargā "leģitīmo Hadi valdību".
  • "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP): ASV to uzskata par bīstamāko starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzaru. AQAP ir gan pret prezidentu Hadi, gan "Houthi" kaujiniekiem.
  • "Daesh" ("Islāma valsts") : Grupējuma sabiedrotie Jemenā cenšas aizēnot AQAP.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!