Jemenas dienvidu provincē Abjānā pēc sarunām ar cilšu līderiem varas iestādēm padevies "Al Qaeda" vietējais komandieris, ceturtdien paziņoja drošības spēku pārstāvis.

""Al Qaeda" komandieris Lauderas un Mūdijas pilsētās Džamals Ahmeds Mairans ar cilšu pārstāvju starpniecību padevies trešdien," AFP paskaidroja kāda anonīma amatpersona.

Saskaņā ar viņa teikto Mairans, kura dzimtā pilsēta ir Mūdija, tika meklēts saistībā ar uzbrukumiem izlūkošanas dienesta virsniekiem Abjānas provincē un bankas aplaupīšanu pavasarī lielākajā valsts dienvidu pilsētā Adenā.

Pirmdien Abjānas provinces gubernatoram cilts līderu un radinieku klātbūtnē padevās 15 aizdomās turētie "Al Qaeda" kaujinieki.

Amatpersonas norāda, ka dažiem no vīriem bijusi nozīmīga loma sadursmēs starp teroristu grupējumu un armiju Lauderā un Mūdijā pēdējo mēnešu laikā.

Abjāna un tās kaimiņu province Šebva kļuvusi par "Al Qaeda" darbības galveno reģionu, valsts galvaspilsētā Sanā bāzētajai valdībai cenšoties pārņemt savā kontrolē reģiona nopietni bruņotās ciltis.

Adena un Abjāna gatavojas uzņemt daļu no Persijas līča valstu 20.čempionāta futbolā, kurā piedalīsies Jemena, Irāka un seši Persijas līča emirāti. Paredzēts, ka čempionāts notiks no 22.novembra līdz 5.decembrim.

ASV jau paudusi bažas par islāmistu nemiernieku radītajiem draudiem Osama bin Ladena senču dzimtenē un brīdinājusi par Jemenas potenciālo iespēju kļūt par "Al Qaeda" pārgrupēšanās vietu.

Jemena pastiprināja savu militāro kampaņu pret "Al Qaeda" tīkla vietējo atzaru Arābijas pussalā pēc tam, kad tas uzņēmās atbildību par neveiksmīgo mēģinājumu pagājušā gada Ziemassvētkos uzspridzināt aviolaineri.

Par bīstamo situāciju valsts dienvidos liecina arī ceturtdienas incidents, kad Abjānas provinces galvaspilsētā Zindžibārā tika uzspridzināts izlūkošanas dienesta virsnieka transporta līdzeklis. Sprādzienā neviens necieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!